İlizarov Yöntemi Çocuklarda Boy Kısalığı Sorununa Çözüm Sunuyor


İlizarov yöntemi, boy kısalığından kemik kayıplarına dek birçok farklı deformitenin tedavisinde kullanılan ve gerek çocuk gerekse yetişkin hastalarda başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olan bir yöntem. Türkiye’de de uygulanmakta olan ilizarov yöntemi hakkında, Memorial Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mustafa Kürklü akıllardaki soru işaretlerine yanıt sunuyor.

İlizarov Yöntemi Nedir?

Deformite düzeltme; ortopedi ve travmatolojinin alanına giren ana konulardan birisidir. Zira, vücutta oluşan deformite, kişinin yaşam kalitesini ve psikolojik durumunu olumsuz etkileyebilmektedir. İlizarov yöntemi Rus Ortopedi Uzmanı Dr. Gavriil Ilizarov tarafından tıp dünyasına kazandırılan ve deformite vakalarının tedavisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Doktorun kendi ismiyle anılan bu yöntem temelde, bir kemiğin yok olan kısmının, tekrar kemikten kesilen bir parçayla uzatılarak tamamlanması pratiğine dayanıyor. Düzeltme yapılan bölgeye yeni bir kemik koymadan uygulanan bu yöntemle, mevcut kemik günde 1 mm uzatılarak doğuştan ortaya çıkan kısalıklarda kısa kemik boyunun yüzde 30’a kadar uzaması sağlanabiliyor. Örneğin, 30 cm’lik bir kemik boyu yüzde 30 artırılarak çocuklarda boy 9 cm uzatılabiliyor.

Tedavide kullanılan Ilizarov cihazı halkalardan oluşmaktadır. İlizarov cihazı, sadece boy uzatmada değil, eğriliklerin düzeltilmesinde de kullanılabilmektedir. Yapılan işlemde, günde üç derecelik düzeltme sağlanabilmekte ve eğriliğin ortadan kaldırılmasına öncelik verilmektedir. Bu yöntem, çocuk kemik eğriliklerinde ve kısalıklarında tam olarak düzeltme elde edilmesi hasebiyle büyük bir önem taşımaktadır.

İlizarov Yöntemi ile 2-3 Seansta 15 cm Uzama Sağlanıyor

İlizarov yöntemi, akondroplazi yani boy kısalığında (cücelikte) da kullanılabilmektedir. Boy uzunluğu 135 cm’nin altında olan kişilerde, iki – üç seans gibi bir işlemin ardından 15 cm’lik uzama sağlanabilmekte ve hastanın boyu 150 cm’nin üzerine çıkarılabilmektedir. İlizarov yöntemiyle çocuklarda hem kol hem de bacaklar yaklaşık iki yıl gibi bir süre içinde uzatılabilmektedir. Yetişkinlerde ise trafik kazası ya da ateşli silah yaralanması nedeniyle kemiğin bir kısmının kaybolduğu durumlarda, eğer ilgili bölgeye mikrocerrahiyle kemik getirilmeyecekse, kemik ilizarov cihazıyla bire bir yapılabilmektedir. Örneğin; 10 cm’lik kemik kaybı günde 1 mm uzatılarak, 100 günde tamamen dolduruluyor. Altı ay içinde tedavisi tamamlanmış olan hastanın kaybettiği kemik, aynı kalitede ve volümde oluşturulabiliyor.

İlizarov Yöntemi Her Yaş Grubunda Etkili Oluyor

İlizarov yöntemi tedavisinin yalnızca çocuklar için faydalı olduğu düşünülse de aslında yetişkinler için de aynı sonuçlara ulaşılabilmektedir. Bu yöntemin yalnızca çocuklarda işe yaramasıyla ilgili ön yargı, çocukların çok daha hızlı iyileşip, kemiklerinin hızlıca oluşması durumlarından kaynaklanmaktadır. Yetişkinlerdeki 6 cm’lik defekt sekiz ayda, çocuklarda ise beş ayda kapatılabiliyor. Bunun yanı sıra, çocuk hastalar cihaza çok daha çabuk uyum sağlayabilmekte ve vücutlarında cihaz yokmuş gibi davranarak koşmaya, düşmeye ve oyun oynamaya devam etmektedir. Bu konuda en büyük endişeyi aileler yaşamaktadır; zira ebeveynler, çocuklarının bu cihazdan rahatsızlık duyabileceğini düşünmektedir. Oysa bilinmesi gerekir ki, üç yaşını dolduran ve tedaviye başlayan çocuklar, tedaviye kolayca adapte olabilimektedir.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Kendi Kendine Konuşma Alışkanlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Prof. Dr. Mustafa Kürklü - Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
1970 yılında Afyon’da dünyaya gelen Prof. Dr. Mustafa Kürklü, 1989 - 1996 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisinde (GATA) Tıp Doktoru Eğitiminin ardından ardından aynı üniversitede 1999 - 2003 yılları arasında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Eğitimi ve 2006 - 2011 yılları arasında Ortopedi ve Travmatoloji AD. eğitimlerini almıştır. 2011 - 2012 yılları arasında Duke Universitesinde Hand Surgery Clinic Durham eğtimini tamamlayan Prof. Dr Mustafa Kürklü, 2011 - 2017 yılları arasında GATA, Ortopedi ve Travmatoloji AD. El Cerrahisi BD yetkinliğiyle doçentliğini tamamlamış ve 2017 yılında Profesörlük unvanına sahip olmuştur. 2003 - 2017 yılları arasında GATA Ankara’da Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı - El Cerrahisi Uzmanı olarak, 2013 - 2017 yılları arasında yine aynı hastanede El Transplantasyon Başkanı, 2017 - 2018 yılları arasında Memorial Hizmet Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev alan Prof. Dr. Mustafa Kürklü, 2018 yılından itibaren Memorial Bahçelievler Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak görev almaya başlamıştır. Prof. Dr. Mustafa Kürklü bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşmaktadır.
Open