Çocuklarda Kıskançlık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çocuklarda kıskançlık ve kıskançlık durumlarının yönetimi hakkında ebeveynlerin bilmesi gerekenleri Pedagog / Psikolojik Danışman Emre Buruşoğlu sizler için kaleme aldı.


Çocuklarda kıskançlık hakkına ebeveynlerin bilinçli olması ve doğru hareket etmesi oldukça önemlidir. Kıskançlık: Sevilme, ait olma, sahip olma gibi duyguların başkasıyla paylaşılmaması olarak tanımlanabilir. Kıskançlık aslında büyükler içinde yaşanabilen bir durumdur. Aşırı olmadığı taktirde olumsuz bir durum teşkil etmez. Ancak yoğun kıskançlık duygusu çocuk ve çevresi için zarar verici olabilir. 4-5 yaşlarına kadar önlemeyen bu durum, çocuğun ilerleyen yaşlarda da aynı sorunu yaşama ihtimalini güçlendirebilir.

Çocuklarda kıskançlık, özellikle kardeşi kıskanma olarak ön plana çıkar. Çocuk bulunduğu ortamda en çok kendisi sevilsin ve ilgi görsün ister. Kardeşi için de benzer şekilde davranıldığını gördüğünde değersizlik duygusu yaşayabilir. Bu gibi durumların yaşanmasını en aza indirmek; anne hamileyken çocuğa, aileye yeni bir üye katılıyor duygusu ve bilgisi verilmelidir. Annenin hamilelik sürecinin özellikle sonlarına doğru çocuk bu duruma alıştırılmalı, kardeşi doğduktan sonra onunla ne tür etkinlikler ve paylaşımlar yapabileceği anlatılmalıdır. Örneğin kardeşine mama verebileceği, okula başladıklarında derslerine yardım edebileceği, parkta beraber oyunlar oynayabileceği gibi küçük fikirler şimdiden paylaşılmalıdır.

Diğer bir husus da, küçük kardeş doğduktan sonraki süreçte, büyük kardeşin onu sevebilmesine olanak tanınmasıdır. Ayrıca küçüğün bakımında büyüğün de yardımının alınması, krem yada mendil getirmesinin istenmesi gibi talepler büyük çocuğun rahatlamasını sağlayabilecektir. Bu dönemde bebek anne baba ve büyükler tarafından ilgi görürken, büyük çocuk asla ihmal edilmemeli, tüm çocukların aynı ve eşit şekilde sevildiği her defasında çocuğa anlatılmalıdır. Ona da sevgi sözcükleri kullanılmalı, oyunlar oynanmalıdır. Çocuklar kardeşlerini her şeye rağmen aşırı kıskansalar bile bu durum hoş görülmeli, çocuğa olumsuz davranılmamalıdır.

Çocuklarda Kıskançlık Potansiyelini Anlamak için İzlenmesi Gereken Yol

Evin mutfağında yere süt dökülmüş. Kimin döktüğünü biliyor musun diye sorulabilir. Eğer kardeşini işaret ediyorsa kıskanma duygusu yaşadığından şüphelenilebilir. Ancak bu durum tek soruyla anlaşılamayacağından çocuğun farklı zamanlardaki davranışlarına ve tepkilerine de bakılmalıdır.

Aşırı kıskanan çocuklar ekseriyetle kıskandıkları çocuğa ya da kıskandığı kardeşine yönelik fiziksel müdahalelerde bulunabilirler. Örneğin vurabilirler, saç çekebilirler yada bir eşyasına zarar verebilirler. Bu noktada ebeveynler ve büyüklerin dikkatli olması çok önemlidir.

Huzurlu bir aile ortamı bir çok davranış sorununun kısa zamanda çözülmesini sağlar. Unutulmamalıdır ki evde anne ve baba ne kadar iyi geçinirse, çocuklar arasındaki davranış problemleri ve kıskançlık da o oranda azaltacaktır.

İlginizi Çekebilir: Oyuncak Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emre Buruşoğlu - Pedagog / Psikolojik Danışman
1979 yılında Sakarya ilinde dünyaya gelen Emre Buruşoğlu, 1997-2001 yılları arası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2001 yılından bu yana çeşitli eğitim kurumlarında Pedagog / Psikolojik Danışman olarak çalışmalarını sürdürüyor. Evli ve Irmak isminde bir kız çocuk sahibi olan Emre Buruşoğlu, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open