Çocuklarda Motor Becerileri Geliştiren Aktiviteler

Evde yapılabilen birkaç basit egzersizle çocukların ince ve kaba motor becerilerini geliştirmek mümkün.


Bundan önce kaleme aldığım çocuklarda ince ve kalın motor gelişiminin önemi başlıklı yazıda, motor becerilerinin geliştirilmesinin ne derece önemli olduğundan bahsetmiştim. Kısaca, vücudumuzdaki tüm fiziksel aktivitelerin gerçekleşmesini sağlayan motor becerilerin gelişmesi, çocuk gelişiminin önemli bir parçasıdır. Çocukların motor becerileri ne kadar gelişmişse, fiziksel eylemleri o derece rahat üstlenebilirler ve hayata geçirebilirler. Yine bir önceki yazıdan hatırlayacağınız üzere; ince motor becerileri el ve parmak gibi vücut bölümlerinin işleyişine etki ederken kaba motor becerileri ise kol, omuz, boyun, bacak gibi vücut bölümlerinin işleyişini yönetir.  Bu yazımızda, ince ve kalın motor becerileri geliştiren aktiviteler, büyük kas motor gelişimi etkinlikleri ile ince ve kalın motor gelişimi için oyunlar hakkında önerilerde bulunacağız. 

İnce ve Kalın Motor Becerileri Geliştirme

İnce Motor Becerileri Nelerdir?

İnce motor becerileri, öz bakım işleri olan diş fırçalama, çatal bıçak kullanma, kutu kapakları açma, giyinme gibi eylemlerle birlikte akademik odaklı beceriler olan boyama, yazma, kesme, yapıştırma ve kalem kullanma gibi eylemlerin geliştirilmesi için gereken motor becerileridir.

İnce Motor Becerileri Geliştiren Aktiviteler

Aşağıda listelenen ince motor becerileri etkinlikleri arasından minik yavrunuza en uygun olanları seçerek, onun ince motor becerilerini güçlendirmesine yardımcı olabilirsiniz.

  • Oyun hamuru ya da evde hazırlanan hamurlarla oynamak, ince motor gelişimi için oldukça yararlıdır. Çocuklar, hamuru minik elleriyle şekillendirirken el ve parmak kaslarını da doğru şekilde yönetme konusunda tecrübe kazanırlar. Bazı hamur kalıpları kullanılması bu etkinlikleri zenginleştirilebilir.
  • İpe boncuk dizme, hem çocuğun ince motor becerileri geliştirmesine yardımcı olur hem de el-göz koordinasyonlarını geliştirmelerine imkân verir.
  • Çocuğun yaşına göre boyama kalemleri ile düz ve eğri çizgiler çizmek, dış sınırları belirli figürlerin içini boyamak gibi eylemler ince el kaslarını güçlendirir.
  • İnce motor gelişimi için oyunlar kategorisinde sayılabilecek; kum havuzlarında oyun oynamak; el ve parmak kaslarının güçlenmesi ve koordinasyonun artması açısından oldukça faydalıdır. Gerek ıslak kumlar ile şekiller yapmak, gerek kuru kumlar ile kuyu kazmak, kum taşımak gibi faaliyetler çocukların motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
  • Kâğıt kesmek ve kâğıt katlamak eylemi ince motor becerilerinin gelişimine katkı sağlayacak aktivitelerden bir diğeridir.
  • Tuşa basıldığında ses çıkaran tuşlu oyuncaklar ile basit klavyeler çocuklarda parmak kaslarının gelişmesini ve buna bağlı olarak ince motor becerilerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Yukarıda listelenen ince motor becerileri geliştirici etkinlikler dışında kendi yaratıcılığınız yardımıyla sıra dışı etkinlikler geliştirebileceğinizi de sözlerime eklemek isterim.

İlgili Yazı: Çocukların Yaş ve Gelişim Dönemlerine Göre Oyuncak Seçimi

Kalın Motor Becerileri Nelerdir?

Kaba motor becerileri; yürüme, koşma, zıplama, vurma gibi eylemlerin rahat bir şekilde yapılması için gerekli olan motor beceri grubudur. Çocukların tüm bu becerileri geliştirmeleri, onların benlik saygılarını ve özgüvenlerini  arttıracak ve aynı zamanda akademik yönlerini de destekleyecektir.

Kalın (Kaba) Motor Becerileri Geliştiren Aktiviteler

Aşağıda listelenen büyük kas motor gelişimi etkinlikleri ve kaba motor gelişimi için oyunlar çocuklarınızın kaba motor becerilerinin gelişimi için önerebileceğimiz aktivitelerdir.

  • Çocukların kendileri için ağır olmayan cisimleri kaldırıp ters çevirmelerini sağlamak hem ince hem de kaba motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Evde bulunan boş bir valiz, sepet gibi gündelik araç gereçler bu konuda size yardımcı olabilir.
  • Eğimli bir arazide inmeye yada çıkmaya çalışmak, ayak ucuyla ve topuklar üzerinde yürümeye çalışmak, düz bir çizgi üzerinde çizgiye basarak yürümeye çalışmak gibi aktiviteler kaba motor becerileri etkinlikleri arasında gösterilen aktivitelerdendir.
  • Güvenli bir zemin oluşturulduktan sonra yapılan atlama ve zıplama hareketleri çocukların büyük kas gruplarını geliştirmesine yardımcı olan basit bir kaba motor becerisi etkinliğidir.
  • Sabit duran bir topa elle veya ayakla vurmak, atılan bir topu hareket hâlindeyken yerde ya da havada yakalamaya çalışmak, elleri kullanarak mümkün olan en fazla topu tutmaya çalışmak çocukların el, kol ve ayak kaslarını geliştiren ve kaba motor gelişimi için oyunlar kategorinde yer alan etkinliklerden bir diğeridir.
  • Vücudu güçlendirmek maksadıyla yapılan jimnastik alıştırmaları çocuklarda kaba motor becerilerini geliştirmesine katkıda bulunacaktır. İmkân dâhilinde olması durumunda bir jimnastik kursuna gidilmesi ve bir uzman yönlendirmesiyle jimnastik antrenmanlarının yapılması daha verimli sonuçlar verecektir.
  • Dans ve müzik eylemleri de vücutta birçok kasın çalışmasını sağlar ve bu yönüyle çocuklarda motor becerilerinin gelişmesine katkı sağlar. Bu anlamda, çocuklara müziği ve dansı sevdirmek motor becerilerin daha yoğun kullanımı ve gelişimi açısından önemlidir.
  • Çocuklar belirli bir yaşa ulaştıktan sonra kullandırılan üç veya iki tekerlekli bisikletler çocukların kaba motor becerilerini güçlendirir.

Yukarıda listelenen kaba motor gelişimi ile ilgili oyunlar ve etkinlikler dışında kendi yaratıcılığınızı kullanarak, ilgi çekici büyük kas motor gelişimi etkinlikleri üretebileceğinizi, yeri gelmişken belirtmek isterim.

Sonuç

Görmüş olduğunuz gibi ince ve kaba motor becerilerinin gelişiminde, günlük hayatta kolayca ulaşabileceğimiz eşyaların ve günlük eylemlerin önemi büyüktür. Ebeveynler olarak, çocuğunuzun tüm fiziksel aktivitelerinde rol oynayan ince ve kalın motor becerilerinin gelişimi konusunda, çocuğunuzun gelişimine bağlı olarak, gerekli çalışmaları düzenli olarak yaptırmanız gerekmektedir. Çocukları; parmaktan tüm vücuda kadar hareketlendiren tüm aktiviteler ince ve kaba motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar. Bu sayede, hem çocukların öz bakım becerileri gelişecek hem de birikmiş enerjilerini kullanarak daha fazla acıkmaları ve daha uzun süreli uyku uyumaları sağlanacaktır.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Kendi Kendine Konuşma Alışkanlığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emre Buruşoğlu - Pedagog / Psikolojik Danışman
1979 yılında Sakarya ilinde dünyaya gelen Emre Buruşoğlu, 1997-2001 yılları arası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2001 yılından bu yana çeşitli eğitim kurumlarında Pedagog / Psikolojik Danışman olarak çalışmalarını sürdürüyor. Evli ve Irmak isminde bir kız çocuk sahibi olan Emre Buruşoğlu, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open