Her Çocuk Güvende Yaşama Hakkına Sahiptir.


Son günlerde ülke gündeminde yer alan bazı haberlerde, çocuğa yönelik şiddet hadiselerini ve bu eylemlerin üzücü sonuçlarını hepimiz yakından takip ettik. Yaşanan bu elim hadiseler, çocuğa yönelik şiddet konusunda hepimizin bilgi sahibi olması gerekliliğini bir kez daha ortaya koydu. Ülkemizin de imza atmış olduğu, Çocuk haklarına dair sözleşme çocuğa yönelik  her türlü zihinsel ve bedensel saldırıya, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkar müdahaleye karşı gerekli önlemlerin alınmasını beyan eder. Bu konuda vatandaşlar olarak bizlerin temel ödevi ise, çocuğa yönelik şiddet durumunda neler yapmamız gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak ve böyle bir olayla karşılaşmamız ya da şahit olmamız durumunda serinkanlı bir şekilde hızlıca yetkili mercileri bilgilendirmektir. Bu makalemizde, çocuğa yönelik şiddet durumunda yapılması gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Çocuğa Yönelik Şiddet Şüpheniz Varsa

Yaşadığınız apartmanda, mahallenizde ya da farklı bir sosyal çevrenizde bir çocuğun şiddete ya da istismara maruz kaldığından şüpheleniyorsanız, sessiz kalmamalı ve gerekli önlemleri alarak, ilgili kurumları hızlıca bilgilendirmelisiniz.

  • Eğer bir çocuğun şiddete maruz kaldığına şahit oluyorsanız, hiç zaman kaybetmeden ALO 155 Polis İmdat hattını aramanız ve acil destek talebinde bulunmalısınız.
  • Eğer bir çocuğun istismara uğradığından şüphe ediyorsanız, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ya da çocuk polisi ve çocuk izlem merkezi olan hastane ve kurumlarla iletişime geçerek bilgi vermelisiniz.
  • ALO 183 (Sosyal Destek Hattı) 7 gün 24 saat hizmet vermektedir. Bu hattı arayarak, şüphelerinizi yetkili kişilerle paylaşabilirsiniz.
    * En yakın çocuk polis şubesi
  • Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM) (0212 4041500) çocuğa yönelik şiddet konusunda destek alabileceğiniz bir diğer kurumdur. ‘Çocuk istismarının önlenmesi ve istismara uğrayan çocuklara bilinçli ve etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla, öncelikli olarak cinsel istismara uğramış çocukların ikincil örselenmesini asgariye indirmek, adli ve tıbbi işlemlerin, bu alanda eğitimli kişilerden oluşan bir merkezde ve tek seferde gerçekleştirilmesini temin etmek üzere; Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler/kurumlar bünyesinde kurulan ve işleyişinin Sağlık Bakanlığınca koordine edildiği kurumlardır. Cinsel istismar şüphesi ya da vakasıyla karşılaşmanız durumunda, Çocuk İzlem Merkezlerini arayarak nasıl bir yol izlemeniz gerektiğiyle ilgili bilgi almanız gerekir.

Çocuğunuzu Şiddet ve İstismar Konularında Bilgilendirin

Çocuk gelişiminin önemli bir parçası da, onu her türlü şiddet ve istismar konusunda yeterli bir bilinç seviyesine ulaştırmamızdır. Bu sayede çocuklarımız, her türlü şiddet ve istismardan nasıl uzak durabileceğini ve kendisini nasıl koruyabileceğini öğrenecektir. Bu nedenle çocuklarımızı şiddet ve istismar konularında bilgilendirmemiz oldukça önemlidir. Bu tür bir eğitimi nasıl ve ne zaman vermemiz gerektiğiyle ilgili ayrıntılı bilgiyi aile hekiminiz ve çocuk doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Çocuk Haklarını Gözeten Kurumlara Destek Olun

  • Çocukların daha iyi yaşam şartlarına kavuşması için çalışan kişi ve derneklere destek verebilirsiniz. Joker olarak maddi ve manevi gönül ortaklığı kurduğumuz Hayat Sende Derneği, devlet koruması altındaki çocuklara koruyucu ailelik yapan ailelere destek vermektedir. Öte yandan, yine firmamız tarafından desteklenen Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı kadınların ekonomik hayata katılmasına yardımcı olarak çocuklarına daha iyi imkânlar sağlamalarına destek olmaktadır.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Joker

Open