Bebek Arabası Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bebek arabası tavsiye arayışında olan ebeveynler için bebek arabası alışverişinde dikkat edilmesi gereken önemli başlıkları kaleme aldık.


Bebek arabası alışverişi, çocuk sahibi olan ebeveynlerin hamileliğin son ayları ya da bebeğin erken dönemlerinde vakit harcayacakları önemli bebek alışverişlerinden birisidir. Bebeğiyle birlikte seyahat edecek, alışverişe çıkacak ya da tatile gidecek olan ebeveynler, çocuklarını konforlu ve güvenli bir şekilde taşımalarına yardımcı olacak bebek arabası arayışına girerler. Bu noktada karşılarına çıkacak bebek arabası modelleri arasından hangilerini tercih etmeleri gerektiği konusunda karışıklık yaşayabilirler. Bu makalede sizlere bebek arabası seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda önemli ipuçları paylaşacak, hangi marka bebek arabası almalıyım” diye sormadan önce netleştirmeniz gereken bazı noktaları sizlerle paylaşacağım.

Bebek arabası alışverişi öncesinde ebeveynlerin yapması gereken iki önemli değerlendirme vardır. Bu değerlendirmelerden birincisi, ebeveynlerin bebek bebek arabası kullanım ihtiyaçlarını belirlemeleridir. Bebek arabasını yalnızca alışveriş merkezi (avm) ziyaretlerinde mi kullanacaksınız yoksa yapacağınız bir piknikte ya da şehir içi ulaşımda da bebek arabası kullanmak ister misiniz? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar, bebek arabasından ne beklediğinizi belirlemeniz konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

Bebek arabası alışverişi öncesinde yapmanız gereken ikinci değerlendirme ise, yaşadığınız çevrenin ve yaşam koşullarınızın değerlendirilmesidir. Bu noktada, size yardımcı olması amacıyla bir takım soruları aşağıya listeliyorum.

  • Otomobiliniz var mı? Eğer varsa, bagaj hacmi nedir? Hangi büyüklükte bebek arabaları bagaja sığabilir?
  • Yaşadığınız apartmanda bir asansör var mı? Eğer yoksa kaç kat merdiven çıkmanız gerekiyor?
  • Yaşadığınız muhitte kaldırımlar ne durumda? Her gün kullanacağınız yolda bebek arabasını rahatça sürebilecek misiniz?

Tüm bu sorular, aslında bebek arabası karşılaştırması yaparken göz önünde bulunduracağınız, bebek arabasının kapladığı hacim, ağırlık ve sürüş konforuyla ilgili sorulardır. Bu noktaları değerlendirmenizi sağlayacak sorularla bu listeyi uzatarak ihtiyaçlarınıza en uygun bebek arabası modelini bulma sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Bebek Arabası Alışverişi Öncesi İhtiyaçları Belirlemek Neden Önemlidir?

Ebeveynler bebekleri için her zaman en iyisini isterler. Konu bebek arabası olduğunda da, her durum ve koşulda, hem bebeklerine hem de kendilerine en konforlu sürüşü sağlayan bebek arabası modeli arayışına girerler. Tekerleri büyük ve yüksek bir bebek arabası olmalıdır ki bebekleri için maksimum konforu sağlasın. Kolay ve pratik katlanan, hafif bir bebek arabası olmalıdır ki günlük kullanımda onlara zahmet çıkarmasın.

Sanırım, bu noktada kötü haberi sizlerle paylaşmam gerekiyor.

Ne yazık ki, tüm bu ihtiyaçların tamamını aynı anda karşılayabilen bir bebek arabası ne yazık ki henüz üretilmedi.

Bebek arabasında büyük tekerlek kullanımı, engebeli arazilerde daha rahat bir kullanım sağlamak ve bebeği daha az sarsmak için kullanılan bir seçimdir. Büyük tekerleğe sahip bir bebek arabası, kuvvetle muhtemel gelişmiş bir süspansiyona ve konforla ilgili diğer ek özelliklere sahiptir. Tüm bu özellikleri sayesinde size her durum ve her arazi koşulunda konforlu bir sürüş sağlar. Ama bu işin bedeli, bebek arabasının görece ağır olmasıdır.

İkinci bir örnek olarak, tekerlekleri küçük olan, pratik katlanan ve hafif bebek arabalarını ele alalım. Bu tip bebek arabaları, arabanın bagajından çıkarıldığı anda kolayca kurulabilir ve alışveriş merkezi ya da düz zemine sahip kaldırımlarda pratik ve konforlu bir sürüş sağlar. Kuş kadar hafif diye öveceğiniz bu bebek arabası, engebeli arazide size sınırlı performans göstererek sizleri bir miktar hayal kırıklığına uğratabilir.

Bu iki örnekten de anlayacağınız gibi bebek arabası öncesinde ihtiyaç analizi yapmak, size en uygun bebek arabasını bulmak açısından sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bebek Arabalarında Güvenlik Standartları Nelerdir?

İhtiyaç analizimizi yaptık ve bir bebek arabasından ne beklediğimizi az çok biliyoruz. Bu noktada bilgi sahibi olmamız gereken en önemli konu, bebek arabasının güvenlik önlemleri olmalıdır. Her ebeveyn, bebeğini gerekli güvenlik önlemlerine sahip bebek arabalarında taşımak ister. Bu beklentinin farkında olan ulusal ve uluslararası kurumlar, bebek arabalarında güvenlik konusunu bir standarda oturtmak için bir takım koşullar belirlemiş ve bu koşulları karşılayan bebek arabası modellerini belgelendirme yöntemini benimsemiştir.

TS EN 1888 Belgesi

İstisnasız her bebek arabası, güvenlik standartlarından geçmek zorundadır. Alacağınız bebek arabası üzerinde olması gereken, en önemli standart belgesi TS EN 1888 belgesidir. Bu belge, ilgilendiğiniz bebek arabası modelinin, Avrupa Birliği bebek arabaları güvenlik standartlarına uygun olduğunu gösteren bir yetkinlik belgesidir. Tercih edeceğiniz bebek arabasının TS EN 1888 belgesine sahip olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Yanmaz kumaştan üretilmiş olması, 5 nokta emniyet kemeri, ön güvenlik barı, güneşin zararlı ışınlarından koruyucu özelliği bulunan tente gibi başlıklar, bebek arabasının güvenliği konusunda göz önünde bulunduracağınız diğer başlıklar olmalıdır.

Bebek Arabası Bebeğinize Konforlu Bir Yolculuk İmkânı Sunmalıdır.

Nihayetinde, bebek arabasını bebeğimize konforlu bir gezi imkânı sağlamak için satın alıyoruz. Bu nedenle, bebek arabası alışverişi esnasında bebeğimizin konfor ihtiyaçlarını belirlememiz ve bu noktada uygun çözümler sunan bebek arabalarını tercih etmemiz gerekir.

Bebeğin Ergonomisine Uyumluluk

Konforun ilk adımı ergonomik uyumluluktur. Bebekler, gelişim süreci içinde belirli bir süre boyunca özgün ergonomik ihtiyaçlara sahip olur. Satın almayı düşündüğünüz bebek arabasının oturma ünitesinin ergonomik olması, bebeğinize konforlu bir yolculuk imkânı tanır. Bebeğinizin vücut ergonomisi ve içinde bulunduğu gelişim dönemi, ürünün ergonomik yapısını değerlendirmeniz açısından size bir bakış açısı sağlayacaktır. Bunun dışında, bebeğinizi oturma ünitesine yerleştirdiğinizde göstereceği tepkileri değerlendirerek, ürünün onun için konforlu olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Kademeli Yatış Özelliği

Sırt kısmında kademeli yatış özelliğinin bulunması, bebeğinizin konforu açısından bebek arabasında arayabileceğiniz özelliklerden bir diğeridir. Bebekler, günün belirli saatlerinde uzanarak, belirli saatlerde ise daha dik bir konumda oturarak yolculuk etmek isteyebilir. Yatış kademesi ayarlanabilen bir bebek arabası modeli satın almanız durumunda, bebeğinize dilediği an, dilediği eğimde yolculuk etme hakkı tanımış olursunuz.

Tente ve Emniyet Kemeri

Güvenlik başlığında da bahsetmiş olduğumuz, güneşin zararlı ışınlarından koruyan tente ve 5 nokta emniyet kemeri, konfor açısından da değerlendirilebilecek özelliklerdir. Güneşli günlerde, eğimli oturuşundan ötürü güneşe doğrudan bakmak zorunda kalan bebeğiniz rahatsızlık hissedebilir. Bu nedenle, ekstra açılabilen ve açık hâldeyken hava sirkülasyonuna izin veren bir tentenin bulunması bebeğinize konforlu bir yolculuk yapma fırsatı tanıyacaktır. 5 noktalı emniyet kemeri ise, bebeğinizi bebek arabasına sabitleme ve onun uygun yatış pozisyonunda yolculuğunu sürdürmesine yardımcı olur. Bebeğinizin istemsiz bir şekilde oturma ünitesinde hareket etmesi ve bu neden konforsuz bir yolculuk yapmasının önüne geçer.

Çift Yönlü Kullanım

Bebek arabasının bebekler için konforu konusunda göz önünde bulundurmamız gereken bir diğer önemli başlıksa çift yönlü kullanım imkânıdır. İlk altı aylık dönemde, gözleri anne ve babasını arayan bebeğiniz sürücüye dönük bir şekilde yolculuk yaptığında kendini daha güvenli ve konforlu hisseder. Altıncı aydan sonra ise, etrafında olan biteni keşfetme ve dünyayı tanıma merakı duyan bebeğiniz, öne dönük yolculuklarından daha fazla keyif alacaktır. Tüm bu nedenlerden ötürü, bebeğinizin konforu ve mutluluğu açısından, çift yönlü kullanım imkânı bulunan bebek arabalarını tercih etmenizde fayda bulunmaktadır. Bu noktada travel sistem bebek arabaları sizlere yardımcı olabilir.

İlginizi Çekebilir: https://blog.joker.com.tr/travel-sistem-bebek-arabasi/

Travel Sistem Bebek Arabası Modellerine Göz Atın

Bebek Arabası Sizlere Konforlu Bir Sürüş İmkânı Sunmalıdır.

Bebek arabası alışverişi esnasında bebeğimizin konforunu düşüneceğimiz gibi, kendimiz için kullanım kolaylıklarını da göz önünde bulundurmamız gerekir. Bebek arabası alışverişi öncesinde belirlemiş olduğumuz ihtiyaçlar doğrultusunda bizlere en konforlu ve güvenli sürüş fırsatı sunan bebek arabasını tercih etmemizde fayda vardır. Bebek arabasının sürüş ve kullanım konforunu değerlendirirken göz önünde bulundurmamız gereken bazı önemli başlıkları aşağıya listeliyorum.

Bebek Arabasının Katlanma Özelliği

Bebek arabası kullanım dışı olduğu zamanlarda, evde uygun bir yerde ya da arabanın bagajında duracaktır. Satın alacağınız ürünün katlı hâldeyken, ev ya da arabada sahip olduğunuz alandan daha küçük bir hacme sahip olması gerekir. Aksi durumda, bebek arabası, kullanım dışı olduğu zamanlarda size ciddi zorluklar çıkarabilir.

Pratik ve Kolay Katlama

Şehir hayatının koşturmacası içinde ebeveynlerin önemli beklentilerinden birisi de bebek arabasının katlama kolaylığıdır. Eve ya da arabaya giriş – çıkış esnasında pratik ve kolay bir şekilde katlanan ürünler sizlere kolaylık sağlayacaktır.

Hafiflik

Yine şehir hayatıyla ilgili olan hafiflik konusu, ebeveynlerin bebek arabalarında aradığı özelliklerin başında gelmektedir. Bebek arabasını eve ya da evden taşıma, gün içinde aktarma noktaları arasında transfer yapma sırasında önemi anlaşılan hafiflik konusu, eğer kişisel kullanımız açısından önemli bir konuysa, bebek arabası alışverişi öncesinde bu konuyu göz önünde bulundurmanızı öneririm.

Hafif Baston Puset Ürünlerine Göz Atın

Katlı Hâlde Kapladığı Hacim

Apartman dairelerinde yaşam alanlarının küçük oluşu birçoğumuzun şikâyetçi olduğu bir konudur. Ailenize yeni katılan bireyin eşyalarını da göz önünde bulundurduğumuzda, bebek arabası gibi eşyaların evde kaplayacağı alanları göz önünde bulundurmamız gerekecektir. Eğer evinizde alan konusunda problem yaşıyorsanız, katlı hâlde görece küçük bir alan kaplayan ve katlı hâlde dik durabilen bebek arabalarını tercih etmenizi öneririm.

Bir örnekle açıklayalım…

Asansörü olmayan bir apartmanın beşinci katında yaşayan bir aile, çarşıya çıkacağı esnada, öncelikle bebek arabasını 5 kat aşağıya indirmek zorundadır (hafiflik). Arabanın yanına geldiğinde, bebek arabasını zahmetsizce arabanın bagajına koyabilmelidir (araçla kolayca taşıma). Çarşıya geldiğinde, bebek arabasını araçtan çıkarıp kolayca kurabilmelidir (pratik katlama – açılma). Alışverişin ardından tüm bu süreç tersten işlemeli ve bebek arabası evde uygun bir yerde saklanmalıdır (katlı hâlde düşük bir alan kaplaması).

Rahat Sürüş

İster şehir içi, ister engebeli bir arazide olun, bir bebek arabasından bekleyeceğiniz özelliklerin başında rahat sürüş yetkabiliyeti gelecektir. Ön tekerlekleri 360 derece dönebilen ve bu sayede size yüksek bir manevra kabiliyeti sunan bebek arabası modelleri, sizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.

Bebek arabası ürünlerinin rahat sürüşle ilgisi olan bir diğer parçası da itme kollarıdır. Bebek arabasını kullanmak için devamlı olarak elinizi üzerinde tutacağınız itme kollarının, rahat ve terletmez bir yapıda olması, temizlenebilmesi ve ayarlanabilir olması, rahat sürüş açısından sizlere kolaylık sağlayacaktır.

Geniş Alışveriş Sepeti

Bebekle yapacağınız seyahatler esnasında, bebeğinizin ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde yanınızda taşımanız gerekir. Bir sırt çantasıyla birlikte, hacmen büyük eşyaların bebek arabasının alışveriş sepetine konmasıyla, konforlu bir şekilde yolculuğunuza devam edebilirsiniz. Buna ek olarak, özellikle çarşı ve alışveriş merkezi ziyaretleri esnasında, bebek arabasının alışveriş sepeti bölümüne, elinizi meşgul edecek eşyaları koyarak gezinizi rahatça sürdürmeniz mümkün hâle gelir. Bebek arabası düzenleyicisi ve askı gibi ürünler kullana

Bebek Arabası Alışverişi Özet Bilgilendirme

Bebek arabası alışverişi yapacağınız sırada, aşağıdaki adımları takip etmenizi öneririm.

  1. Bebek arabasından beklentimiz neler, bebek arabasını hangi zeminlerde kullanacağız?
  2. Bebek arabası bebeğim için yeterince konforlu mu?
  3. Bebek arabası sürüş açısından konforlu mu?

Tüm bu soruları, yukarıda sıraladığım bakış açısıyla ele alabilir ve bu sayede size en uygun bebek arabası modelini daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz.

Bebek Arabası Modellerine Göz Atın

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Furkan Tetik - Uzman Satış Danışmanı
1993 yılında dünyaya gelen Furkan Tetik; oto güvenlik koltukları (Cybex, GB, Britax Römer , Maxi Cosi, Besafe vb), bebek arabası (Bugaboo, Cybex , GB, Silver Cross , Stokke vb.), hamilelik dönemi ve sonrası gibi anne-bebekle ilgili konularda çeşitli seminerler aracılığıyla eğitim almış ve sertifikalar kazanmıştır. İstanbul Üniversitesi Maliye bölümünde eğitimine devam eden ve Joker Baby Emaar Square mağazamızda görev alan Furkan Tetik, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open