Teknolojinin Çocuk Gelişimine Etkisi: Teknolojiyi Doğru Kullanmak

Teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu ve birçok alanda işlerimizi kolaylaştırdığı hepimizin bildiği bir gerçek. Peki teknolojinin çocuk gelişimine etkisi hakkında neler biliyoruz? Uzman Pedagog Emre Babuşoğlu sizler için açıklıyor.


Teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası olduğu ve birçok alanda işlerimizi kolaylaştırdığı hepimizin bildiği bir gerçek. Çok eskiye gitmeye gerek yok. İnternet’in daha kullanılmadığı dönemlerde, bilgi edinmek ve araştırma yapmak için kütüphanelerin yolunu tutmak ya da konunun uzmanıyla görüşmek gerekirdi. Teknolojinin gelişmesi ve internetin tüm sorularımıza cevap vermeye başlaması sayesinde, evimizden çıkma gereksinimi dahi duymadan merak ettiğimiz her şeyi internete yazıp aratarak öğrenebiliyor ve bunu diğer insanlarla paylaşabiliyoruz. Tüm bu şartlar altında teknolojinin çocuk gelişimine etkisi konusu da incelenmesi gereken bir diğer başlık olarak ön plana çıkıyor.

Teknolojinin Çocuk Gelişimine Etkisi Konusunda Ana Unsur Ebeveyn Kontrolü

Teknolojik gelişmelerin katkı sağladığı önemli alanlardan birisi de bebek ve çocuk gelişimidir. Günümüzde çocuk gelişimine hitap eden birçok uygulama ve internet sitesi geliştirilmiştir.  Anne ve babalar; çocuklarının, bu teknolojik çözümlerden en verimli şekilde faydalanmasını isterler. Bunu sağlamak için ebeveynlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Öncelikle ebeveynler, çocuklarının bireysel özelliklerine dikkate alarak; fiziksel, zihinsel ve psikososyal süreçlerine katkı sağlayacak etkinlikler bulup, buna uygun oyuncak ve araç gereç kullandırmalıdır. Bu noktada ebeveynlerin seçici olması oldukça önemlidir. Çünkü çocuklar teknolojik gelişimlere, büyüklere oranla daha hızlı adapte olur ve önlerine konanı sorgulamadan kabul edebilir. Karşılarına çıkabilecek her türlü içeriğe karşı savunmasız olurlar. Bu bağlamda, teknolojinin faydaları olduğu gibi zararları da olduğunu hatırlamak gerekir. Ebeveynin öncelikli görevi, çocuklarının ne tür içeriklere ulaşabileceğini kontrol etmektir.

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Teknolojinin Dozunda Kullanılması Gerekir

Teknoloji, doğru yerde ve gerektiği kadar kullanıldığında, yani ölçüsü kaçırılmadığında çocukların gelişimine önemli katkılar sağlar. Dış dünyada; her an her saniye devam eden bilgi akışında, özellikle çocukların sıklıkla kullandığı teknolojik aletlerden olan televizyon, bilgisayar ve cep telefonu ve teknolojik oyuncaklarla arasındaki ilişkide, ebeveyn kontrolü sağlanmalı, çocuklara sınır konmalı ve teknolojik aletler bu sınırlar ölçütünde kullandırılmalıdır. Çocuklarının yaptığı ve yapamadığı şeylerden sorumlu olan ebeveynler de, bahsedilen denetim ve kontrol etme görevlerini sürdürerek teknolojinin ve bilgi çağının kazanımlarını çocuklarına yansıtabilmeli, bu konuda bilinçli hareket etmelidir. Ebeveynler medya okur-yazarlığı ve teknoloji okur-yazarlığı kavramlarına hakim olmalıdır. Her geçen gün daha da gelişen ve sınırları genişleyen o büyük bilgi havuzunda, çocukları için gerekli elemeyi gerçekleştirmeli ve teknolojik çözümleri, çocuklarına fayda sağlayacak şekilde kullanmayı benimsemelidirler.

Oyuncak, Cep Telefonu, Bilgisayar, İnternet, Televizyon, Bilgisayar Oyunu;

Çocukların anne ve babalarının kontrolünde, yaşlarına ve gelişimlerine uygun şiddet içermeyen, sebep-sonuç ilişkisi kurdurabilen bazı bilgisayar oyunlarını oynaması, bilgisayar uygulamalarını kullanması; eğitsel içerikli çizgi film, film ve video içerikler izlemesi, teknolojik oyuncaklarla oynaması, belli süreler dâhilinde internette merak ettiği konuları araştırıp bilgi almasının çocuğa birçok olumlu katkıları olabileceğini söyleyebiliriz. Evden ayrılmadan, ebeveyn kontrolünde, arkadaşlarıyla bazı internet uygulamaları üzerinden iletişim kurmasının ve örneğin okulda ertesi gün yapılacak etkinlik üzerine arkadaşlarıyla yapılan görüşmelere katılmasının, çocuğunuzun sosyalleşmesi açısından iyi bir adım olacağını söyleyebiliriz.

Sonuç olarak teknolojinin çocuk gelişimine etkisi konusunu değerlendirdiğimizde, teknolojinin herkeste olduğu gibi çocuklarda da faydaları ve zararlarından bahsetmemiz mümkündür. Çocukların yararlanması ve zararlı içeriklerden korunması için anne, baba ve büyükler, çocukları tüm etkinliklerinde kontrol altında tutmalıdır. Sınırlar belirleyen anne ve baba; bu sınırları inşa ederken çocuklarını bilgilendirmeli, onların tüm sorularına cevap vermeli, onlardan evdeki tüm faaliyetler ve teknolojik araç-gereç kullanımı konularında görüş ve onay almalıdır. Bu sayede sonradan yaşanabilecek iletişim engelleri ve çatışmalar da oluşmadan önlenebilir.

Joker.com.tr’ye Git

İlginizi Çekebilir: Çocuklarda İnce ve Kalın Motor Becerileri Gelişimi Neden Çok Önemlidir?

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Emre Buruşoğlu - Pedagog / Psikolojik Danışman
1979 yılında Sakarya ilinde dünyaya gelen Emre Buruşoğlu, 1997-2001 yılları arası Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde lisans eğitimini tamamladı. 2001 yılından bu yana çeşitli eğitim kurumlarında Pedagog / Psikolojik Danışman olarak çalışmalarını sürdürüyor. Evli ve Irmak isminde bir kız çocuk sahibi olan Emre Buruşoğlu, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open