Hamilelikte Düşük Neden Olur?

Hamilelikte düşük hakkında bilmeniz gereken her şeyi, Memorial Diyarbakır Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Aydın Ilgın sizlere açıklıyor.


Hamilelikte düşük tehlikesi, toplumumuzun azımsanmayacak bir bölümünü etkileyen önemli problemlerden birisidir. Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, hamilelikte düşük problemine neden olan durumları ve bu durumları önlemenin yollarını ararlar. Bu yazımızda, Memorial Diyarbakır Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Aydın Ilgın, hamilelikte düşük nedenleri, düşük belirtileri ve hamilelikte düşük durumunu önlemenin yollarını sizlere açıklıyor.

Hamilelikte Düşük Neden Olur?

Gelelim hamilelikte düşük nedenleri konusuna. Hepimizin bildiği gibi gebelik süresince anne adayları birtakım olumsuzluklarla karşılaşabilmektedir. Düşük yapma durumu ise, gebelerin karşısına çıkan en önemli sağlık problemlerinden birisi olabiliyor. Düşük yapmanın birden fazla nedeni bulunsa da düşük nedenleri konusunda genetik faktörler en öne çıkan nedenlerdir. Düşük yapmanın diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebekte yapısal bozukluklar,
  • Endokrinolojik (hormonal – iç salgı bilimsel) nedenler,
  • Bağışıklık sistemine bağlı problemler,
  • Pıhtılaşma sisteminde sorunlar,
  • Rahim ile ilgili anormallikler,
  • Enfeksiyonlar,
  • Bebeğe zararlı maddelerin yanlışlıkla alınması,

Gebelikte Sorun Varsa Rahim Kabul Etmiyor.

İlk 3 ayda düşükle sonuçlanan gebeliklerde bebekte genetik anormallikler görülmüş olma oranı yüzde 50 ile 80 arasındadır. Son yıllarda daha ayrıntılı yapılan araştırmalarda, düşüklerde genetik anomali oranını yüzde 90’lara kadar çıktığı görülmüştür. Anne adayları için hiç de kolay olmamakla birlikte nedenler açısından bakıldığında gebeliğin düşükle sonuçlanması bir bakıma iyi bile olabilmektedir. Her hamile kalan kadın doğal olarak sağlıklı bir bebek hayal etmekte ve sakat bebek doğurmak istememektedir. Anne vücudu da aynı istekle çalışmakta ve sağlıksız gebeliği ya rahim kabul etmemekte ya da erken dönemde düşükle sonuçlandırmaktadır. Bu, doğal bir seçim mekanizması olarak kabul edilebilir.

Gebelikte / Hamilelikte Düşük Oranı %15

Genel olarak bakıldığında tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 15’i düşükle sonuçlanır. Birkaç gün geçmesi ile ortaya çıkan ve farkına varılmayan erken düşükler de hesaba katılır ise düşük oranı tüm gebeliklerde yüzde 20-25’lere kadar çıkmaktadır. Ardı ardına iki veya üç kez düşük yapan kadınlarda ise tekrarlayan gebelik kayıplarından bahsedilir ve bu olayın görülme ihtimali tüm toplumda yüzde 1-2 civarındadır. Anne adaylarının “Ben hep böyle düşük mü yapacağım?” kaygısını büyütmemesi ve olumlu düşünmesi oldukça önemlidir.

Tekrarlayan Hamilelikte Düşük Durumunun Nedeni Rahimdeki Anomaliler Olabilir.

Gebeliğin taşındığı rahmin doğumsal anomalileri (çift rahim, rahimde bölme olması, yarım rahim, rahmin şekil bozukluğu veya rahim ağzı yetmezliği) tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açabilmektedir. Bu problemler görüntüleme yöntemleri ile ortaya çıkarılabilmekte ve yapılan endoskopik ameliyatlar ile rahim gebeliği taşıyacak hale getirilebilmektedir. Rahim ağzı yetmezliğinde geç düşükler olmaktadır. Bu durumda rahim ağzının gebeliğin 3-4. ayında basit bir operasyonla dikilmesi ile gebelik kayıpları önlenmektedir.

İlginizi Çekebilir: Lohusalıkta Depresyon Durumunda Uzman Yardımı Alın

Endokrinolojik Problemler Gebeliği Olumsuz Etkiliyor.

Anne adayında görülen endokrinolojik problemler (erken gebelikte salınan progesteron hormon eksikliği, süt hormonu (prolaktin) fazlalığı, tiroit bezi ile ilgili sorunlar, şeker hastalığı, polikistik over hastalığı) düşük nedenlerinin yüzde 8-12’sini oluşturmaktadır. Hamile kadında ortaya çıkan pıhtılaşma bozuklukları, tekrarlayan düşüklere yol açmaktadır. Tanı konulduktan sonra ilaç veya gebelik boyu kullanılacak kanı sulandırıcı günlük enjeksiyonlar ile canlı ve sağlıklı doğumlar elde edilmektedir.

Psikolojik Destek Düşüğün Önlenmesini Sağlayabilir.

Tekrarlayan düşük yapan kadınlara, sonraki gebeliklerinde verilen psikolojik desteğin de gebelik kayıplarını azalttığı görülmüştür. Örneğin; tekrarlayan gebelik kaybı olan gebelere “hassas sevgi gösterimi” (Tender lovering care) adı verilen bir teknikle haftada bir ultrasonografi ile anne karnında bebeklerinin gösterilmesi ile anne – bebek arası sevgi bağının kuvvetlendirilmesi yönteminin düşükleri belirgin şekilde azalttığı bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur.

Gebelikte Düşüğü Önlemek için Yaşam Şeklinizi Gözden Geçirin.

İleri araştırmalar yapılarak seçilen belirli bir hasta grubunda bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve embriyonun yabancı bir madde olarak algılanmasını ve reddedilmesini önlemek için bazı tedaviler uygulanabilmektedir. Gebelik öncesinde yaşam koşullarının düzenlenmesi önem taşımaktadır. Bunun için;

  • Mümkün olduğunca stresten uzak bir yaşam sürülmelidir.
  • Sağlıklı beslenilmelidir.
  • Yüksek kafein ve sigara tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Obezite mevcutsa diyet önerilerek boy/kilo indeksinin uygun düzeye gelmesi sağlanmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Hamilelik Dönemi Boyunca Vücudunuzda Yaşanacak Değişimler

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 2

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. Merhaba.
    Mayıs’ın 2’sinde düşük yaptım. Ekim’in 28’inde tekrar düşük yaptım. 5 Aralık’ta yine yaptım. Sözde doktor gözetimi altındaydım ancak bir türlü bize söylemiyordu neden düşük yaptığımı. Bize sadece gebeliğimin iyi olmadığını söylüyor ve herhangi bir bilgi vermiyordu.
    İlk gun 2 ilaç yazdı. 2 gün kullandım. Sonra “ilacı kullanma.” dedi. Ben de bıraktım. “Şekerim var.” dedim; “bir şey olmaz.” dedi. Yaşımı söyledim (46); “o da sorun değil.” dedi.
    Hocam ne öneriyorsunuz, ne yapayım. Lütfen Allah için, bana bir yol gösterin.
    Saygılar.

    1. Merhaba Ayşe Hanım. Öncelikle yaşadığınız durumdan dolayı üzüntülerimizi bildiririz. Doktorumuzla daha sağlıklı bir iletişim kurmak için 444 7 888 numaralı telefon aracılığıyla Memorial Hastanesini arayabilir ya da bağlantı üzerinden e-randevu alabilirsiniz. İyi günler dileriz.

Op. Dr. Aydın Ilgın - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
1975 yılında Almanya’da dünyaya gelen Op. Dr. Aydın Ilgın, 1992 - 1994 yılları arasında Hacettepe Üniversitesi Matematik Öğretmenliği bölümünde eğitim almış ve ardından 1995 - 2001 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde Tıp Doktorluğu eğitimini tamamlamıştır. 2002 - 2007 yılları arasında Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlayan Op. Dr. Aydın Ilgın; 2007 - 2008 yılları arasında Diyarbakır Asker Hastanesi ve Özel Jinepol Kadın Hastanesi ve Doğum Merkezinde, 2008 - 2009 Van Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde, 2009 - 2010 yılları arasında Diyarbakır Özel Gelişim Tıp Merkezinde, 2010 yılında Özel Family Tıp Merkezinde ve 2011 yılında Antalya Özel Kemer Yaşam Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev almıştır. 2011 yılından beri Memorial Diyarbakır Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev alan Op. Dr. Aydın Ilgın, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşmaktadır.
Open