Emzirme Hem Anneye Hem De Bebeğe İyi Geliyor

Emzirmenin bebeğe ve anneye sağladığı faydaları Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır sizler için kaleme aldı.


Anne sütü, bebeğin hem vücut hem de ruh sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Benzersiz içeriği nedeniyle diğer sütlerden ayrılan anne sütünün doğumdan hemen sonra bebeğe verilmesi ve emzirme sürecinin başlaması gerekir. Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, “1-7 Ekim Emzirme Haftası” kapsamında emzirmenin hem anne hem de bebek için önemi hakkında bilgi verdi.

Anne Sütündeki A Vitamini Bebeği Enfeksiyonlardan Koruyor.

Anne sütü; son derece pratik olması ve pek çok psikolojik avantajları nedeniyle yıllardır süt çocuğu beslenmesinde tek kaynak olmuştur. Diğer sütlerin içeriğinden daha farklı bir yapıya sahip olan anne sütü çocuk beslenmesi için eşsiz bir kompozisyona sahiptir. Bu nedenle emzirmenin doğumdan hemen sonra başlaması gerekir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde; D vitamini dışında her şey mevcuttur. Bebeğe hiçbir ek gıda, sıvı ya da su verilmesine gerek yoktur. İlk 6 ay sadece anne sütü verilmeli ayrıca su ya da başka bir sıvı veya ek gıda veya verilmemelidir. Anne sütünün faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Sadece anne sütü alan bebekler, sağlıklı büyür ve gelişirler.
  • Başta ishal olmak üzere enfeksiyon hastalıklarına yakalanmaları olasılıkları düşer.
  • Anne sütündeki yağ, süt formüllerindeki yağa göre daha iyi sindirilir.
  • Anne, yeterli besin alıyorsa, sütü bol miktarda A vitamini içerir. Anne sütü çocuğa yaşamın ikinci yılında bile yeterli miktarda A vitamini sağlar.
  • Anne sütü, bebeği enfeksiyonlardan koruyan akyuvarlar ve bir dizi antienfektif faktör içerir. Ayrıca annenin geçirmiş olduğu enfeksiyonlara karşı antikorlar bulunur. Anne sütü bebeği annenin edindiği yeni enfeksiyonlara veya aile ortamındaki enfeksiyonlara karşı korur. Bu nedenle annede bir enfeksiyon hastalığı varsa bebek anneden ayrılmamalıdır. Zira anne sütü bebeği bu enfeksiyona karşı korumaktadır.

Emzirmeye Yardımcı Ürünleri Keşfedin

Emzirme Anneye De İyi Geliyor.

Anne sütünün bol olması için annenin bebeğini sık sık emzirmesi önemlidir. Emzirme, bebek için olduğu kadar anne için de yararlıdır. Emzirmenin anneye sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Erken emzirme sayesinde annede doğum sonu kanamalar çabuk kesilir.
  • Memelerde şişme ve iltihaplanma sorunu daha az görüleceği için lohusalık süreci kolaylaşır.
  • Annenin bebeğini emzirmesi ile anne bebek ilişkisi güçlenir, annenin bebeğini benimsemesi, bebeğin sağlıklı bir kişilik kazanmasını sağlar.
  • Rahmin ilk büyüklüğüne dönmesi hızlanır. Böylece kanamanın azalmasını sağlayıp, anneyi kansızlıktan korur.
  • Emzirme annede over kanseri ve meme kanseri riskini düşürür.

Bebekler İnek Sütünü Sindiremiyor.

Anne sütünde; enerjinin çoğunu sağlayan yağ, enfeksiyonlardan koruyan protein ve laktoz bulunur. Hayvan sütleri ise anne sütünden nitelik ve nicelik yönünden farklıdır, çok daha fazla protein içerir. Protein önemli bir besin maddesidir; ancak daha fazla proteinin daha iyi olduğunu düşünülse de öyle değildir. Hayvan sütündeki protein bebeğin tam olgunlaşmamış böbrekleri için ağır olabilir. Öte yandan, inek sütündeki proteinin çoğu kazeindir. Kazein, bebeğin midesinde yoğun ve sindirilemeyen pıhtılar oluşturur.

Formül Sütler Egzama ve Astım Yapabilir.

Formül mama ile beslenen bebeklerde hayvan sütü proteinine entolerans gelişebilir. Değişik türde protein içeren besinleri alan bebeklerde ishal, karın ağrısı, alerjik döküntü görülebilir. İshal problemi kronikleşebilir. Büyüme-gelişme geriliği yapabilir. Süt formülleri ile beslenen bebeklerde, anne sütü alanlara göre egzamaya ya da astıma yol açan alerjiler daha sık görülür.

İlginizi Çekebilir: Anne Sütü ve Emzirme Hakkında Merak Edilen 7 Soru

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır - Pediatri Uzmanı
1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, 1990 - 1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru eğitiminin ardından, 1997 - 2002 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Pediatri Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır. 2012 - 2018 yılları arasında Acıbadem Bakırköy Hastanesinde Pediatri uzmanı olarak görev alan Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, 2018 yılından itibaden Memorial Bahçelievler Hastanesinde Pediatri Uzmanı olarak görev almaktadır. Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open