Çocuklarda yaz ishali çocuk hastalıkları arasında en yaygın olan hastalıklardan birisidir. Bulaşıcı bir hastalık olan ishal, konu çocuk sağlığı olduğunda daha büyük bir özen isteyen hastalıktır. Zira, çocuklarda yaz ishali, önüne geçilmediği durumlarda ciddi sıvı kaybına ve buna bağlı hastalıklara neden olabilmektedir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Beslenme ve Diyet Uzmanı Eftal Geçgil, çocuklarda yaz ishali hakkında bilinmesi gerekenleri ve ishale iyi gelen yiyecek ve içecekleri kaleme aldı.
Çocuklarda Yaz İshali Besin ve Su Yoluyla Bulaşmaktadır.
Yaz ayları, çocukların açık alanlarda vakit geçirdiği aylardır. Bu dönemde çocuklar özellikle gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına sıklıkla yakalanırlar. Yaz ishali problemi genelde 0 ile 5 yaş arasındaki çocukları etkiler. Havaların ısınmasıyla birlikte, çocuklarda yaz ishali problemine yol açan virüslerin çoğalması kolaylaşır. Bu virüsler vesin ve su yoluyla çocuklara bulaşır. Mide ve bağırsak sistemi enfeksiyonu olan ishal, bulaşıcı özelliğe sahip olduğundan ekstra bir ehemmiyete sahiptir. Çocuğunuzda yaz ishali olması ve ishale ateşlenme ve kusmanın eşlik etmesi durumunda acilen doktoruna başvurmanız gerekir.
Çocuklarda Yaz İshali Hastalığını Tetikleyen Gıdalar
İshal pek çok gıda yoluyla bulaşabilmektedir. Çocuklarda yaz ishali vakalarındaki artışı tetikleyen gıdalardan bazıları.
- Bozuk gıdalar,
- Açık büfede satılan yemekler,
- Dondurma ve sütlü gıdalar,
- Uygun şartlarda üretilmeyen ve/veya saklanmayan yiyecekler,
- Evde pişirilen ancak buzdolabında saklanmayan ürünler,
- Açıkta satılan hazır gıdalar.
Kirli Sular Çocuklarda Yaz İshalinin En Önemli Nedeni
Çocuklarda yaz ishali vakalarında sıkça karşılaşılan durumlardan birisi de, artan hava sıcaklığı neticesinde bakteri ve virüslerin daha hızlı bir şekilde çoğalması ve su veya besinleri kirletmesidir. Kirli suların içilmesi, iyi yıkanmamış çiğ sebzelerle hazırlanan salatalar, meyveler ishalin öne çıkan nedenlerinden bazılarıdır. Özellikle durgun sular, iyi ilaçlanmayan içme ve kullanma suları ve kanalizasyonun karıştığı sular, ishale yol açan mikroplar için oldukça elverişli bir yaşam alanı hazırlar.
İlginizi Çekebilir: Okul Fobisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
İshal Durumunda Çocuktaki Sıvı Kaybının Önüne Geçmek Gerekir.
Genel kabulde ishal, günde üç veya daha fazla olacak şekilde normalden daha sulu dışkılama; dışkının sıklılığı, miktarı ve hacmindeki artma durumu olarak tanımlanır. Yaz ishali yaşayan çocuklar, bağırsak hareketlerindeki artışa bağlı olarak daha sık bir şekilde dışkılama ihtiyacı yaşarlar. İshal durumlarındaki dışkılamalar, sıvı, yumuşak ve şekilsiz bir yapıdadır. Çocuklarda yaz ishali, 5 yaş altındaki çocuklarda sıklıkla görülen ve iki yaşından küçük çocuklarda daha ciddi sonuçlara yol açabilen bir durumdur. Çocuklarda yaz ishalinin en önemli komplikasyonu vücutta yaşanan sıvı kaybıdır. İshal durumunda kaybedilen sıvının, az az, bulantıyı tetiklemeyecek bir şekilde yerine konması elzemdir. İshal durumda vücuttaki sıvı kaybının önüne geçilmesi oldukça önemlidir.
Çocuklarınızı Hazır ve İşlenmiş Gıdadan Uzak Tutun.
Hijyen ve dengeli beslenme, bağırsak sağlığının sürdürülmesinin temel şartlarındandır. Hazır, ve işlenmiş bir şekilde satılan gıda ürünleri, bağırsak florasına ciddi zararlar veren besin grubudur. Ebeveynlerin, çocuklarını hazır ve paketlemiş gıdalardan uzak tutması önerilir. Probiyoik içeren yoğurt, ayran ve kefir gibi ürünlerse çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Ebeveynlerin bu tür sağlıklı ürünleri alışveriş listelerine almaları, paketli ürünlerin tüketim tarihlerini denetlemeleri ve açıkta satılan ürünleri çocuklarına yedirmemelerini önerilir.
Çocuklarda Yaz İshaline İyi Gelen Gıdalar
Yaz ishali yaşayan çocukların, bağırsaklarını yormayacak, yumuşak gıdalarla beslenmeleri gerekir. İshale iyi gelen gıdaların başlıcaları:
- Nişasta içeren pirinç, makarna ve patates,
- Probiyotik içeren yoğurt, ayran, kefir,
- Lif içeren muz, elma ve armut.
İshal Durumunda Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
Aşağıda listelenen gıdalardan ishal süresince uzak durmakta fayda vardır:
- Bağırsak hareketliliğini arttıran kayısı, erik, çiğ sebze, salata ve kepekli ürünler,
- Hazır gıdalar, bol yağlı/şekerli yiyecekler ve gazlı içecekler.
Çocuklarda Yaz İshali Durumunda Ebeveynlerin Ne Yapması Gerekir?
Çocuklarında yaz ishali vakası görülen ebeveynler, serin kanlı bir şekilde çocuklarının bakımı ve beslenmesinin sürdürülmesiyle ilgilenmeye devam etmelidir. İshal durumunda vücutta yaşanan sıvı kaybının ortadan kaldırılması için gerekli sıvı takviyesinin yapılması gerekir. İshal belirtilerinin gelişim göstermesi ve aşırı kusma, sık sık tuvalate gitme ve aşırı huzursuzluk gibi durumlarda mutlaka bir doktora başvurulması gerekir.
İlgili Yazı: Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0