Bebeklerde Reflü Nedir? Nasıl Önlenir?

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, bebeklerde reflü probleminin nedenleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için kaleme aldı.


Bebeklerde reflü, birçok bebeği rahatsız eden bir hastalıktır. Reflü sanılanın aksine yetişkenlere oranla bebekleri daha çok etkileyen bir rahatsızlıktır. Üstelik beklenenden erken doğan bebekler, reflü problemiyle karşılaşmaya daha da eğilimli olmaktadır. Birçok durum için bebeklerde görülen reflü normal olarak kabul edilse de, altında yatan nedenin araştırılması ve doğru tedavinin uygulanması gerekmektedir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ercan Tutak, bebeklerde reflü probleminin nedenleri ve tedavisi hakkında bilmeniz gerekenleri sizinle paylaşıyor.

Bebeklerde Reflü Erken Doğan Bebeklerde Daha Sık Ortaya Çıkıyor.

Başta da belirttiğimiz gibi bebeklerde reflü, yetişkinlere kıyasla daha kolay bir şekilde ortaya çıkabilmektedir. Özellikle erken doğan bebekler, zamanında doğan bebeklere nazaran daha kolay bir şekilde reflü problemiyle karşılaşabilmektedir. Erken doğan bebeklerde yemek borusu ve mide arasındaki kas yapısı henüz gelişmediği için reflü çok kolay gelişmektedir. Bu bebekler, genelde anne sütünü emdikten bir süre sonra kusabilir. Kimi bebekler de o kadar sık beslenir ki daha fazla sayıda kusar. Bu bebeklere mutlu tükürükçü adı verilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Beslenme Sorunları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebekte Kilo Kaybı Varsa Dikkat!

Bebeklerde gelişen reflünün türünün saptanması oldukça önemlidir. Her beslenmenin ardından, bir miktar kusan, kusmuğunda safra ve kan olmayan, gelişmesi iyi olan bebeklerde görülen reflü fizyolojiktir. Bebeğin tartı alımı duraklamışsa, kilo kaybı varsa bu durum patolojik reflüye işaret ediyor olabilir ve bu mutlak suretle araştırma yapılmasını gerektirir.

Bebeklerde görülen reflü birçok probleme yol açabilmekte ve farklı hastalıklara da zemin hazırlayabilmektedir. Bebeklerde reflü hastalığının yol açabileceği rahatsızlıklar:

  • Kilo kaybı ve gelişme geriliği,
  • Yemek borusundaki tahrişe bağlı olarak ağrı ve iştahsızlık,
  • Uyku pozisyonundan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle huzursuzluk,
  • Uykuya dalma ve sürdürmede zorluk,
  • Soluk borusuna da süt kaçırma riskine bağlı akciğer enfeksiyonları,
  • Ses tellerinde meydana gelen problemler,
  • Solunum yollarında bronş tıkanıklığına bağlı olarak aşırı hışıltı.

İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Gaz Sancısı ve Çözüm Öneri̇leri

Bebeklerde Reflü Vakalarında Tanı Kolayca Konabiliyor.

Fizyolojik reflü hemen hemen her bebekte görülmektedir. Doğru tanı ve tedavi uygulandığında bebeklerde reflü rahatsızlığından kaynaklanan tüm olumsuzluklar giderilebilmektedir. Tanı için bebeğe bir elektrot prop yutturulur. Aynı zamanda yemek borusunun mideye en yakın kısmına iki tane pH ölçer elektrot yerleştirilir. Bu şekilde günde kaç kez reflünün tekrar ettiği takip edilebilir ve asidik derecesi ölçülebilir. Bir diğer tanı yöntemi ise endoskopidir.

Bebeklerde Reflü Probleminin Önüne Geçmek İçin:

Bebeklere anestezi altında endoskopi yapmak çok da tercih edilen bir tanı yöntemi değildir. Bebeğe daha az zarar vermek amacıyla tedaviden teşhise gidilmesi tercih edilir. Eğer bebekte reflü olduğu düşünülüyorsa;

  • Yatmadan 2 saat önce emme işlemi kesilmelidir.
  • Her emmeden sonra en az 45 dakika dik pozisyonda tutulmalıdır.
  • Azar azar ve sık beslenmelidir.
  • Uyurken de başının en az bir 30 derece yukarıda olması önemlidir.
  • Ek gıdaya geçmiş olan bebeklere mandalina, portakal ve alerji riski yüksek olan çilek, gazlı içecekler, kakao içeren çikolata, fındık, fıstık reflüyü tetiklediği için verilmemelidir.
  • Midede şişkinlik, az kaka yapılması, sürekli geğirme mide hareketinin az olduğu gösterir. Bunun için doktorun bilgisi dahilinde, mide hareketini artıracak ilaçlar verilebilir.
  • Doktorun bilgisi dahilinde mide asidini baskılayacak ilaçlar verilebilir.

Beslenme Gereçleri Ürünlerini İnceleyin

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Doç. Dr. Ercan Tutak - Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı
1969 yılında Şanlıurfa’da dünyaya gelen Doç. Dr. Ercan Tutak, 1987 - 1993 yılları arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru lisans eğitiminin ardından, 1994 - 1998 yılları arasında Çukurova Üni̇versi̇tesi̇ Tıp Fakültesi̇, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi, 2001 - 2003 yılları arasında da aynı üniversitede Neonatoloji B.D. yan dal uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 2005 yılından bu yana Memorial Sağlık Grubu bünyesinde çalışmaya devam eden Doç. Dr. Ercan Tutak, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open