Bebek Bakıcısı ile Yapacağınız İş Görüşmesinde Şunlara Dikkat Edin

Soobe ve Joker firmalarında Strateji ve Pazarlama Direktörü olarak çalışan Aslı Südor; bebek bakıcısı arayışınızda dikkat etmeniz gerekenleri sizlerle paylaşıyor.


Bebek bakıcısı arayan ebeveynler, dürüst ve güvenilir bebek bakıcısı adaylarını nereden ve nasıl bulacakları ve kendilerini nasıl bir sürecin beklediği konusunda endişe duyabilir. Joker Strateji ve Pazarlama Direktörü Aslı Südor, bebek bakıcısı bulma sürecinde dikkat etmeniz gerekenleri, tecrübelerine dayanarak sizler için derledi.

Giriş

Çalışan bir anne olarak, oğlum Kayra’nın doğumundan bir süre sonra, bir yatılı bebek bakıcısı arayışı içine girmiştim. İnternette yaptığım araştırmalar ve çevremden aldığım fikirler doğrultusunda, bize en uygun bebek bakıcısı bulmak üzere hummalı bir çalışma yürütmüştüm. Ancak, bu süreçte, yazılı kaynakların kıtlığı, araştırmalarım sırasında beni oldukça kısıtlamıştı. Tıpkı bebek bakıcısı arayanlar gibi ben de uzun bir süre kafa karışıklığı yaşamış ve doğru kişiyi bulmak için büyük bir efor sarf etmiştim. Bu süreçte edindiğim deneyimleri, çocuk bakıcısı arayan diğer ailelerle de paylaşmak isterim. Bu, oldukça kapsamlı makalenin kişisel deneyimlere dayandığını ve yalnızca size mantıklı gelen yönlerini dikkate almanız gerektiğinin altını çizmek isterim.

Bir bebek bakıcısına ihtiyaç duyduğumda, öncelikle çevremdeki tecrübeli annelerin fikirlerini aldım. Bu süreçte yaptığım ilk gözlem, çevremdeki pek çok annenin bebek bakıcısından memnun olmadığı ve sıklıkla yeni bir bebek bakıcısıyla çalışmaya başladığı oldu. Bunun en önemli üç sebebi, bebek bakıcısıyla anlaşmadan önce çalışma şartlarının yeterince konuşulmaması, anlaşmada gri alanların bırakılması ve mülakat esnasında adayın belli konulardaki yetkinlikleri ve tepkilerinin yeterince değerlendirilmemiş olmasıydı. Oysa, anlaşma yapılmadan önce, bebek bakıcısı adayıyla tüm şartlar konuşulmuş olsa, en basitinden hangi gün ne kadar çalışılacağıyla ilgili ortak bir karar alınabilir ve ileride yaşanacak hoşnutsuzlukların önüne geçilebilirdi.

Bebek Bakıcısı Kimdir?

Bebek bakıcıları bir nedenle çocuğuna günlük bakımına vakit ayıramayan ailelerin imdadına yetişen insanlardır. Özellikle çalışan annelerin sıklıkla yardımına başvurduğu bebek bakıcıları, ebeveynlerin evde olmadığı saatlerde çocuğun bakımıyla ilgilenir ve çocukla ilgili yapılması gereken işleri yerine getirir. Bazı bakıcılar tam zamanlı olarak bakıcılık görevini yerine getirirken, bazıları da gündüzlü, part – time, hafta sonu gibi kısmî zamanlı olarak çalışır. Bu durum ebeveynlerin talep ve ihtiyaçlarına göre şekillenir.

İhtiyaçlarınızı Tam Olarak Açıklayın.

Bebek bakıcısıyla anlaşırken ihmal edildiğini gözlemlediğim en önemli şey, bebek bakıcısına sorumlulukları, çalışma saatleri ve özel durumların tam olarak açıklanmıyor olması. Bebek bakıcısıyla anlaşma esnasında, onun hangi gün ve hangi saatlerde çalışması gerektiği, bu süre içinde hangi işleri tamamlamasının beklendiğini ve eğer varsa özel durumlarınızı bildirmenizin ve bu konuda teyit almanızın büyük bir önemi vardır. Özel durum kısmının özellikle altını çizmek istiyorum. Ebeveynlerin çalışma tempolarından dolayı bazı günler eve normalden daha geç gitmesi bir özel durumdur ve bu durumun bakıcı adayına bildirilmesi ve onayının alınması gerekir. Normalde hafta sonu çalışmayacak bir bebek bakıcısının yine bazı hafta sonları çalışmasını talep edebilmeniz için, bu konuyu da daha anlaşma öncesinde netleştirmeniz gerekir. Aksi durumlarda, ilerleyen dönemde anlaşmazlık yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

En Azından Birkaç Bebek Bakıcısı Adayıyla Görüşün.

İlk defa bir bebek bakıcısıyla anlaşacaksanız, yaşayacağınız problemlerden birisi, ona ne sormanız gerektiğini bilmemek olacaktır. Her ne kadar ön hazırlık yapmış olsanız da, bir bebek bakıcısının söyleyeceği ufak bir şey, size büyük kolaylıklar sağlayabilir. Hem alternatifleri değerlendirmek hem de farklı bakış açılarıyla bebek bakıcısı tercihinizdeki kriterlerinizi netleştirmek açısından en azından birkaç bebek bakıcısıyla görüşme yapmanızı tavsiye ederim.

Birden fazla bebek bakıcı adayıyla görüşürken, yaptığınız görüşmelerle ilgili notlar almak size büyük fayda sağlayacaktır. Aşağıdaki butondan ulaşacağınız Bakıcı Aday Değerlendirme Formu size bu konuda yardımcı olabilir.

Bakıcı Aday Değerlendirme Formu

Peki bebek bakıcısı görüşmelerinde nelere dikkat etmeniz gerekir?

Bebek Bakıcısı Adaylarını Nereden Bulabilirim?

Bebek bakıcısı ilanları arasında kaybolmadan önce, bu arayışınızda uğramanız gereken ilk durak; arkadaşlarınız, aileniz yani referanslarınız olmalıdır. Yakın bir arkadaşınızın bebeğine bakıcılık etmiş ve tecrübesini arkadaşınıza ispatlamış bir bebek bakıcısı sizin için daha güvenilir bir tercih olacaktır. Ancak böyle bir imkânınız yoksa, bebek bakıcı ajansları ve çevrim içi bebek bakıcı portalları size büyük kolaylık sağlayabilir.

Eğer bir ajanstan yardım almayı tercih ederseniz onlara kişisel taleplerinizi ayrıntılı ve esnek bir şekilde yazmanız gerekir. Kişisel talepleriniz arasında; bebek bakıcısının çocuk bakım konusundaki tecrübesi, varsa sertifikaları, eğitim bilgileri, yaş bilgileri ve ücret aralığını net bir şekilde ortaya koymanız gerekir. Ancak kriterleriniz ne kadar kısıtlı olursa, bakıcı bulma sürenizin o ölçüde uzayacağını aklınızda bulundurmanız gerekir.

Ek: Ajanslar Konusunda Kişisel Deneyimim
Ben de bebeğim için bir bebek bakıcısı ararken ajanslarla birlikte çalıştım. Kişisel deneyim olarak söylemem gereken ilk şey, ajansın size yönlendirdiği bebek bakıcılarının büyük bir kısmının ilk iş tecrübesi olması ve bu nedenle ajansların bebek bakıcıları hakkında bir referans sunamıyor olmasıydı. Böyle bir durumla karşılaşacak olursanız, ajansla yapacağınız anlaşmada, bir nedenle bebek bakıcısıyla çalışmaya başladıktan sonra sözleşmeyi feshetmeniz durumunda, size farklı bir bebek bakıcısının yönlendirilmesi konusunda koşulsuz destek sağlamaları konusunu netleştirmenizi öneririm. Bu noktada bebek bakıcısı değişikliklerine “ilk iki ay içinde yalnızca bir kez” ve ilk altı ay içinde sınırsız kez” izin veren farklı ajans uygulamalarına şahit oldum.

Bebeklerle birlikte tablet bilgisayara bakan kadın

Bebek Bakıcısının Tecrübesi Oldukça Önemli

Bebek bakıcısı arayışı içindeyseniz bebek bakımının ne ölçüde önemli ve profesyonellik gerektiren bir iş olduğunun farkındasınız demektir. Bebek bakıcısı ile anlaşmadan önce bakıcı adayının;

  • Çocuk bakma tecrübesi,
  • Çocuğunuzla yaşıt bir bebeğe bakıp bakmadığı,
  • Bu süreçlerde diğer ailelerle herhangi bir konuda bir problem yaşayıp yaşamadığı
  • Bu ailelerle neden yollarını ayırdığı gibi konuları sorgulamanız gerekir.

Bebek bakıcısının eğitim durumu ve konuştuğu diller de bakıcı tecrübesinin diğer boyutlarıdır. Çocuğunuzla etkin bir zaman geçirmesini istediğiniz bebek bakıcısının konuştuğu dilleri ve eğitim bilgilerini öğrenmenizde fayda vardır. Kişisel olarak benim böyle bir beklentim olmasa da Gürcistan uyruklu bir bakıcı ile çalışarak çocuğunun Rusça öğrenmesini isteyen annelere de şahit oldum.

Bebek Bakıcısının Çocuk Bakımına Yaklaşımını Öğrenin.

Bildiğiniz gibi, herkesin kendine özgü bir çalışma yöntemi ve bir iş yapma şekli vardır. Konu bebek bakımı olduğunda da bu durum değişiklik göstermez. Örneğin, yemek yemeyen bir çocuğa nasıl yemek yedirileceği konusunda “Çocuk yemeği bitirene kadar masada oturturum.”, “Cep telefonundan YouTube açarak onu oyalarken yemek yediririm.”, “Ne kadar istiyorsa o kadar yedirir sonra bırakırım.”, “Yemeği bitirince kadar gerekirse birkaç kez ısıtıp yeniden önüne koyarım.”, “Ceza olarak oyuncaklarını kaldırmakla tehdit ederim.” gibi birbirinden farklı bakış açılarıyla karşılaşmanız mümkündür. Bunun gibi bazı kritik soruları bebek bakıcısı adaylarına sorarak, onların size yakın ve uzak olduğu bakış açılarını belirleyebilirsiniz. Bebek bakıcısının ne kadar sizinle aynı pencereden baktığı ve daha da önemlisi, sizinle fikir ayrılığına düştüğü noktalarda, belirlediğiniz yöntemlerin uygulanması konusunda ne kadar esneyebileceği gibi bilgiler, görüşme aşamasında size büyük bir fayda sağlayacaktır.

Böyle bir fikir alışverişinde bulunmanız durumunda, bazı bakıcı adaylarının belli çocuk bakımı konularında çok keskin yöntemleri olduğunu ve bu yöntemleri değiştirmeye çok sıcak bakmadıklarını göreceksiniz. Eğer siz bu yaklaşıma sıcak değilseniz, görüşme aşamasından ileriye gitmemenizi öneririm.

Çocuğa herhangi bir konuda ceza verilip verilmeyeceği, verilecekse hangi durumlarda ne gibi cezalar verilebileceği de aileden aileye değişen tercihlerdir. Bakıcının bu konudaki yaklaşımını anlamak ve kendini sizin tercihlerine ne kadar uydurabileceğini görmek oldukça önemlidir.

Günümüzde, bebek bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de bebeğin yanında elektronik cihazların kullanımıdır. Eğer, bebeğinizin yanında cep telefonunun veya televizyonun kesinlikle kapalı olmasını tercih ediyorsanız, bunu ilk görüşmede bebek bakıcısı adayına söylemenizde fayda var.

Bebek Bakıcısı Adayının Uyruğu ve Çalışma İzni

Özellikle tam zamanlı ve yatılı bebek bakıcısı arayan ebeveynler, bu süreçte büyük bir ihtimalle yabancı uyruklu bebek bakıcısı adaylarıyla görüşme yapacaklar. Böyle bir durumla karşılaştığınızda, bakıcı adayının çalışma izni olup olmadığını öğrenmeniz, ve eğer yoksa mutlaka iznini almanız gerekmektedir. Aynı şekilde, Türk uyruklu bebek bakıcısı adaylarının da SGK kayıtlarını mutlaka yaptırmanız gerekir. Bu konuda ayrıntılı bilgi almak için SGK’nın internet sitesinde yer alan Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı sayfasını incelemenizi öneririm.

Her iki yasal işlemin de ciddi denetimleri ve yasal yaptırımları vardır.

Bebek Bakıcısı Arayanlar

Bebek Bakıcısı Çalışma Saatleri, Ücret ve Yıllık İzinler

Bebek bakıcısı çalışma saatleri de, özellikle çalışan anneler için bakıcı ile konuşulması gerekenler listesindeki önemli başlıklardan birisidir. Çalışan ebeveynlerin mesai saatlerinde bir esneklik şansı bulunmuyorsa, bakıcının anlaşılan saatlerde mutlaka evde olması gerektiği görüşme esnasında kendisine bildirilmelidir. Yine benzer şekilde, akşam iş çıkış saatleri ve trafikten dolayı eve varış saatlerindeki dalgalanmalar bakıcıya bildirilmeli ve bu konuda ne kadar esneyebileceğinin bebek bakıcısı adayına sorulması gerekir.

Anlaşmadan önce netleştirilmesi gereken bir diğer konu da yıllık izinlerdir. Yıllık izin genelde bir senelik çalışmanın ardından hak edilir ve yasal mevzuatlara göre aynı işyerinde 1-5 sene arasında çalışan kişiler için en az 14 gün izin verilmelidir. Yıllık izin kullanımı (Örneğin, bakıcının izni, sizin yıllık izninine denk getirilebilir) konusunda mutabık olmanız gerekir. İki haftalık bütünleşik bir yıllık izin kullandırma imkânınız bulunmayacaksa, bunu da yine anlaşma öncesinde bebek bakıcısı adayına iletmenizde fayda vardır.

Bebek bakıcısı adayıyla yapacağınız ön görüşmelerde netleştirmeniz gereken bir diğer nokta da hâliyle ücret konusudur. Bu süreçte, SGK ödemesi yerine SGK’ya ödeyeceğiniz bedeli kendisine ödemenizi isteyen bebek bakıcısı adaylarıyla karşılaşmanız mümkündür. Bu konuda hiçbir şekilde taviz vermemeniz gerektiğini ve böylesi davranışların ciddi yasal yaptırımları olduğunu unutmayın.

Çalışma Ortamı Kameralı Olacaksa Bakıcının İznini Almanız Gerekir.

Birçok bebek bakıcısı, kameralı bir ortamda çalışmayı tercih ediyor. Çocuğun evde yaşayacağı kazalarda ve/veya eşyaların kaybolması gibi durumlarda sorumlu olmak istemeyişleri bu taleplerinin temelinde yatıyor. Aynı şekilde aileler de, çocuklarını gözetebilmek için evde kamera kullanmayı tercih edebiliyor. Evinize kamera sistemi kurmayı düşünüyorsanız, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hükümlerini yerine getirmeniz gerekmektedir. Geçtiğimiz yıl içinde yürürlüğe giren KVKK uyarınca kişilerin görüntüleri de dahil olmak üzere kişisel verilerini kaydediyor olduğunuz tüm durumlar için, muhatap olan kişinin açık iznini yazılı bir şekilde almış olmanız gerekmektedir. Henüz bu konuda yaşanmış bir vaka duymadım. Ancak, ilerleyen dönemde “rıza alınmadan video kaydı yapıldığı” benzeri şikayetlerle karşılaşabileceğimiz bilgisiyle, kamera sistemi bulunan bir evde çalışacak herkesten yazılı izin almanızı öneririm.

İlginizi Çekebilir: Bebek Ev Güvenlik Ürünleri ile Evdeki Tehlikelerin Önüne Geçin!

Bebek Bakıcısı Adayının Kişisel Hayatı ve Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişiler Hakkında Fikir Sahibi Olun.

Bakıcınızın bir sabah beklenmedik bir şekilde işten ayrılma ve çocuğunuzu evde yalnız bırakma riskine karşı, bakıcı adayının bazı kişisel bilgilerini biliyor olmanız gerekir. Bu amaçla; bebek bakıcısı adayının, medeni durumu, varsa eşinin çalışıp çalışmadığı, bakmakla yükümlü olduğu küçük çocuklarının olup olmadığı, eğer varsa çocuklarına kimin baktığı, yeni evlenmiş veya çocuk bekleyen bir çocukları olup olmadığı, ailede hasta ve/veya bakıma muhtaç birisinin olup olmadığı gibi konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Hatta ailenin mevcut bir borcunun olup olmadığı gibi özel bir konuda bile soru sormanızı öneririm. Zira, bir arkadaşımın başına geldiği gibi borcunu ödeyebilmek için daha yüksek maaş önerildiğinde bakıcınız tarafından terkedilme ihtimalinizi değerlendirmeniz gerekecektir.

Bakıcının Görev ve Sorumluluklarını Açık Bir Şekilde Bildirin.

Bebek bakıcısından, çocuk bakımı dışında yemek veya ütü gibi konularda da destek isteyecekseniz, iş görüşmesi aşamasında bu ayrıntıları bakıcı adayıyla görüşmeniz gerekir. Zira bazı bebek bakıcıları, bebek bakımı dışında hiçbir ev işine müdahale etmemeyi tercih edebiliyor. Bunun yanı sıra, yatılı bakıcı adaylarıyla görüşme esnasında eğer çocuğa gece de bakılması gibi bir durum söz konusuysa, bu konunun da bakıcı adayıyla görüşülmesi gerekiyor. Gece kalkıp çocuğa bakamam diyen bir yatılı bakıcı adayıyla görüşmüşlüğüm vardır.

Bebek Bakıcısından İstenecek Belgeler ve Yapılacak Kontroller

Nihayet, bebeğinizi gönül rahatlığıyla emanet edeceğiniz bir bebek bakıcısı buldunuz ve ona bir iş teklifi yaptınız ve o da kabul etti. Şimdi, iş başı yapmadan önce ondan bazı belgeler istemeniz, yine güvenlik açısından size önereceğim bir husus olacaktır. Bebek bakıcısı adayından isteyeceğiniz belgeler:

  • TC kimlik (aday yabancıysa pasaport), diploma, ikametgah gibi kimlik bilgilerini içeren belgeler,
  • Akciğer grafisi, Hepatit B, Hepatit C ve HIV gibi kan testleri. Bu testlerin maliyetlerinin aile tarafından karşılanması beklenir.

Bebek bakıcısı adayıyla iş teklifi aşamasına gelinmesi durumunda, daha önce yanında çalıştığı ailelerin iletişim bilgilerinin alınması ve onların geri bildirimlerinin dinlemesi de oldukça önemlidir. Burada yine kişisel bir not düşmem gerekiyor. Bebek bakıcısı arayışım esnasında; bazı durumlarda, bebek bakıcısı adaylarının gerçek bir aile yerine, kendi yakın arkadaşları ve/veya dostlarının telefon numarasını verdiğine dair uyarılar almıştım. Böylesi bir durumla karşılaşmamak için; kişilerin iş yeri telefonlarını talep etmeniz, isim ve soy isim bilgilerini alarak sosyal medya hesaplarını incelemenizi öneririm.

Sizin Önerileriniz Neler?

Bu yazıda, bebek bakıcısı arayan annelere yol göstermeye çalıştım. Metinde yer alan yönlendirmelerin tamamı, kişisel deneyimlerim ve görüşlerime dayanan önerilerdir. Şimdi diğer deneyimli annelerin sesini duyma zamanı. Daha önce bir bebek bakıcısı ile çalışmış olan anneler, bilgi ve birikimlerini; bebek bakıcısı arayışı içindeki annelerin nelere dikkat etmesi gerektiğini bu yazının sonunda yer alan yorumlar bölümünden bizimle paylaşabilir.

Joker.com.tr’ye Git

İlginizi Çekebilir: Çocukların Yaş ve Gelişim Dönemlerine Göre Oyuncak Seçimi

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aslı Südor - Joker Strateji ve Pazarlama Direktörü
Aslı Südor, Robert Kolej’de ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği’nde tamamladığı eğitiminin ardından sırasıyla Procter & Gamble, Atasun Optik ve Koton firmalarından pazarlama ve e-ticaret alanlarında çeşitli görevlerde yer almıştır. 2015’te doğan oğlu Kayra ile daha fazla zaman geçirebilmek adına bir süre ara verdiği tam zamanlı çalışma hayatına 2017’te Joker Strateji ve Pazarlama Direktörü olarak geri dönmüştür.
Open