Bebeğin İlk Banyosu Ne Zaman Yapılmalı?


Yenidoğan bebeğin ilk banyosu ne zaman yapılır sorusu, yeni bebek sahibi olan ebeveynlerin, yanıtını merakla aradıkları sorulardan başında gelir. Bu videomuzda, Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır yenidoğan bebeğin yıkanması ile ilgili önemli ipuçlarını sizlerle paylaşıyor.

Video’da Öne Çıkanlar

Doğal Koruyucu Krem: Verniks Kazeoza

Yenidoğan bebekler, vücutlarını kaplayan beyaz kremsi bir tabaka olan verniks kazeoza ile dünyaya merhaba derler. Doğumdan itibaren bir süre daha aktif bir şekilde korumaya devam eden verniks kazeoza tabakası, bebeğin ısı kaybının önüne geçerek, vücut sıcaklığını belirli bir seviyede tutmasına yardımcı olurken, aynı zamanda, eşsiz yapısı sayesinde bebeği enfeksiyonlardan korur.

Bebeğin İlk Banyosu Doğumu Takiben İlk Gece Yapılır.

Bebeğin vücudunu saran ve ona doğumun hemen ardından gerekli güvenlik ortamını sağlayan verniks kazeozanın bir süre daha bebeğinizin cildinde kalmasında fayda vardır. Bu nedenle, doğum ister sezaryan ister normal yolla yapılmış olsun, bebeğin ilk banyosu hemen yapılmamalı ve verniks kazeozanın nimetlerinden bir süre daha yararlanmaya devam etmesi sağlanmalıdır. Bu nedenle, yenidoğan bebekler doğumu takiben ilk gece yıkanmasında fayda vardır.

Bebek Banyo Ürünlerine Göz Atın

Göbeği Düşen Bebeği İki Gün Boyunca Yıkamamak Gerekir.

Bebeklerin ciltleri, yetişkin bireylere kıyasla oldukça hassastır. Göbek düşürme dönemi, bu hassasiyetin tavan yaptığı dönemlerden birisidir. Göbeğin ıslanması durumunda enfeksiyon riski oluşması durumunu göz önünde bulundurarak, bebeğin göbeğinin düşmesini takip eden iki günlük süre boyunca bebeğin doğrudan suyla yıkanmaması gerekir. Bu dönemde bebeğin genel cilt temizliğini silme banyosu yöntemiyle yapmanızda fayda vardır.

Silme Banyosu Nedir?

Silme banyosu, oda sıcaklığındaki su ve pamuk yardımıyla bebeğin cildinin silinerek temizlenmesi yöntemine verilen addır. Göbek düşürme işleminin ardından eve gelen ebeveynler, 2 günlük süre içinde bebeklerinin genel cilt temizliğini yapma ihtiyacı duyarlarsa; kaynatılmış ve 24 – 25 derece sıcaklığa kadar ılıklaştırılımış içme suyunu ve doğal pamuk toplarını kullanarak, bebeğin göbeğini ıslatmadan diğer vücut bölümlerini silerek temizleyebilirler.

Yenidoğan Bebekler Hangi Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Yenidoğan bebeklerin yıkanma sıklığında belirleyici unsurların başında mevsim gelir. Sıcak yaz günlerinde, bebeğin banyosu için gerekli ortam koşulları sağlanabildiği takdirde, bebekler ihtiyaca bağlı olarak bazen her gün bazen de günde 2 kere yıkanabilir. Bununla birlikte, kış aylarında bebeğin yıkanma işlemi günaşırı olacak şekilde tekrarlanabilir.

Banyo, Bebeklerin Pişik ve Cilt Enfeksiyonu Riskini Ortadan Kaldırır.

Bebeklerin sağlıklı bir gelişim göstermesi için gerekli sağlık ve hijyen koşullarının oluşturulması elzemdir. Bu nedenle, bebekleri, üşüyecekleri endişesiyle uzun süre aralıklarla yıkamamak doğru bir davranış değildir. Böylesi bir tutum, bebeklerde pişik ve benzeri cilt enfeksiyonlarının ortaya çıkma ihtimalini arttırır. Sağlıklı bir bebek gelişimi için, bebeklerin düzenli bir şekilde yıkanması oldukça önemlidir.

Bebeklerde Beslenme ve Yıkanma İlişkisi

Beslenme ile sağlık&hijyen konuları birbirini etkileyen konulardır. Bebeklerin yıkanması işleminin bebeğin aç olduğu zamanlarda yapılmasında fayda bulunmaktadır. Zira, bebeğin tok olduğu zamanlar yıkanması durumunda, bebeğin karnına uygulanacak hafif bir bası bile bebeğin kusmasına neden olabilir. Buna ek olarak, beslenme öncesi vakitte, aç karnına yıkanan bebeklerin akşamları daha rahat bir şekilde uykuya daldıklarını da unutmamak gerekir.

İlginizi Çekebilir: Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanmalı?

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır - Pediatri Uzmanı
1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, 1990 - 1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru eğitiminin ardından, 1997 - 2002 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Pediatri Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır. 2012 - 2018 yılları arasında Acıbadem Bakırköy Hastanesinde Pediatri uzmanı olarak görev alan Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, 2018 yılından itibaden Memorial Bahçelievler Hastanesinde Pediatri Uzmanı olarak görev almaktadır. Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open