Prematüre Bebek Sahibi Aileler için 10 Öneri

Prematüre bebek sahibi olan ebeveynlerin, hastane sürecinde ve sonrasında göz önünde bulundurması gerekenleri Op. Dr. Koray Özbay sizler için kaleme aldı.


Prematüre bebek ya da bir diğer ifadeyle erken doğum, bebeğin gebeliğin 24. – 37. haftaları arasında dünyaya gelmesi durumunda kullanılan bir ifade. Türkiye’de ise her 10 doğumdan biri erken oluyor. Bu doğumların özellikle 32. hafta ve öncesinde gerçekleşenler bebek sağlığı açısından ciddi sıkıntılar oluşturabiliyor. Vaktinden önce doğum, hele ki bebeğin yoğun bakım ünitesinde uzun süre kalması, anne-baba için de yıpratıcı bir sürecin kapısını aralıyor. Bu dönemin travmatik bir hal almadan atlatılması gerektiğine dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Koray Özbay, “17 Kasım Dünya Prematüre Günü” öncesinde ailelere 10 önerilik bir rehber hazırladı.

1. Babanın Destekleyici Rolü Oldukça Önemli

Erken doğumda babaların omuzlarında da ciddi bir yük vardır. Bu durumda babalar genellikle annenin yaşadığı acı çekme, anksiyete ve depresyon gibi durumları anlayışla karşılayıp destek olma görevini üstlenmektedir. Babaların bu dönemde sabırlı ve destekleyici olması, zaten travmatik olan bir sürecin daha olumlu geçmesini sağlayacaktır.

2. Bebeğin Tedavisini Yürüten Ekiple Sağlıklı Bir İletişim Kurmak Gerekir

Bebeklerinin hasta ve tehlikede olduğunu düşünmek, ebeveynler için çok stresli olmakta ve duygusal bir krizi de beraberinde getirebilmektedir. Stresin azaltılması için bebeğe uygulanan tedaviler konusunda ayrıntılı bilgi alınması çok önemlidir. Anne ve babaların bebeğin tedavisini yürüten ekiple sağlıklı bir iletişiminin olması, iyi bir dinleyici olmaları, korku ve anksiyetelerini azaltacaktır.

3. Doktorun Önerisi Doğrultusunda Anne Sütü Sağımı Gerçekleştirilmeli

Bebek erken doğmuş ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor ise ilk başlarda anne emziremeyebilir, ancak bebek hazır olduğunda  bir süre sonra anne sütü istenecektir. Bu nedenle doktorla görüşülmesi ve bu doğrultuda sütün sağılıp saklanması hayati öneme sahiptir. İlk başlarda anne sütü az olabilir ancak sağıldıkça artacaktır. Sütün artması için bol su içilmesi çok önemlidir. Ayrıca bazı anne sütü arttırıcı bitkisel takviyeler ve malt içecekleri de faydalı olacaktır.

4. Yoğun Bakım Ziyaretlerinde Soğukkanlılığı Korumak Gerekir

Belirli saatlerde anne ve babanın bebeği görmenize izin verilecektir. Yoğun bakım ünitesine girildiğinde bebek bir kuvöz içinde takip ediliyor olacaktır; etrafında birçok medikal cihaz olduğu için ebeveynler kaygılanabilmektedir. Çiftler tıbbi ekibe bu cihazların ne işe yaradığı ile ilgili sorular sorup, bilgi aldığında bebeklerinin güvende olduğunu hissedecektir. Tam donanımlı ve bu konuda tecrübeli ekiplerin görev yaptığı merkezlerde bebeğin sağlığı için her zaman en doğru uygulamaların yapılacağı unutulmamalıdır.

5. Bir Sonraki Gebelikte Prematüre Bebek Vakasının Görülmemesi için Şu Önlemleri Almak Gerekir

Erken doğumun sebebi her zaman bulunamayabilir ve daha sonraki gebeliklerde de erken doğum riski artabilmektedir. Bu riski azaltmak için gebelik öncesinde bazı önlemler alınmalıdır. Sigara ve alkol kullanımı bırakılmalı, aşırı kilo, diyabet ve yüksek tansiyon gibi problemler varsa bu sorunlar tedavi edilmeli, doğumlar arasında en az 18 ay ara olmasına dikkat edilmeli, gebelik öncesinde diş kontrolleri yaptırılmalı, idrar yolu veya genital enfeksiyonlar varsa tedavi edilmeli, sağlıklı beslenilmeli ve stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

6. Bebek Yoğun Bakım Ünitesindeyken Aktif İletişim Sürdürülebilir

Anne ve babalar bebekleri ile iletişim kuramayacakları, uzak kalacakları için yoğun endişe yaşamaktadır. Bu endişeler azaltılabilir çünkü bebek yoğun bakım ünitesindeyken de aktif iletişim kurulabilmektedir. Bebek anne ve babanın sesini duyduğunda tanıyacak ve rahatlayacaktır. Çiftler bebekleriyle konuşabilir, şarkı söyleyebilir. Bebeğin durumu uygun ise anne baba nazikçe dokunup, sevebilir hatta altını değiştirebilir.

7. Bebeğinizin İlk Banyosuna Katılmak için Doktorunuzla Görüşebilirsiniz.

Bebeğin ilk banyosunda ebeveynlerin yanında bulunması, rahatlatıcı ve moral verici olacaktır. Prematüre bebek sahibi olan çiftler bu anı bebeğin doktoru ve sağlık personeli ile konuşup planlayabilir.

8. Ebeveynlerin Kendi Sağlıklarını İhmal Etmemeleri Gerekir.

Bu yoğun ve stresli dönemde özellikle annenin kendi ihtiyaçlarını ve sağlığını ihmal etmesi çok doğaldır ancak kişinin kendisine iyi bakması ve özen göstermesi çok önemlidir. Bebeğin annenin hem fiziksel hem de psikolojik açıdan sağlıklı olmasına ihtiyacı vardır.

9. Annenin Düzenli Beslenmesi Oldukça Önemli

Annelerin düzenli beslenmeleri, destekleyici vitaminlerini düzenli almaları ve bol sıvı alımını ihmal etmemeleri gerekmektedir.

10. Duygusal ve Psikolojik Değişimlere Hazırlıklı Olmak Gerekir

Prematüre bebek sahibi bir annenin duygu durumunda ani değişiklikler olabilir; büyük bir neşe içindeyken birden hüzne kapılıp ağlamaya başlayabilir. Duygusal dalgalanmalar stresli dönemlerde olağan durumlardır fakat anne kendisini psikolojik olarak zayıf hissediyorsa profesyonel destek alabilir. Tüm bu süreçte bebeğin anneye ihtiyacı olduğu ve annenin çocuğu için güçlü kalması gerektiği unutulmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Diyabet Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz.
Toplam yorum sayısı: 1

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Op. Dr. Koray Özbay - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
1972 yılında Edirne’de dünyaya gelen Op. Dr. Koray Özbay, 1990 - 1997 yılları arasında, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru eğitiminin ardından, 1997 - 2003 yılları arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlığı Eğitimini tamamlamıştır. 2004 - 2008 yılları arasında Ahlat Devlet Hastanesi (Bitlis), 2008 - 2011 yılları arasında Özel Avrupa Hastanesi (Kayseri), 2011 yılında Özel Modern Dünya Hastanesi (Kayseri), 2012 - 2013 yılları arasında Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi (Kocaeli), 2013 - 2018 yılları arasında Özel Yüzyıl Gebze Hastanesi (Kocaeli), 2014 - 2018 yılları arasında da Özel Yüzyıl Pendik Hastanesi (İstanbul) bünyesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak görev almıştır. 2018 yılından itibaren, Memorial Şişli Hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olarak çalışan Op. Dr. Koray Özbay, bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open