Okul Öncesi Eğitimin Önemi ve Anaokuluna Alışma Süreci

Okul öncesi eğitim ve anaokuluna hazırlık süreciyle ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik.


Okul öncesi eğitimin önemi ve anaokuluna alışma süreci, bebek gelişiminde ebeveynlerin önem göstermesi gereken önemli başlıklardandır. Anaokuluna başlamak hem çocuk hem de anne-baba için kaygı verici olmasının yanında heyecan uyandırıcı bir durumdur. Anaokuluna alışma süreci ile birlikte çocuk daha önce karşılaşmadığı, bilmediği ve öğrenmediği bir durumla karşılaşacak, evin güvenli ortamından ayrılacak ve anne-babasından uzaklaşacaktır. Anne-baba ise kendi evinde güvenle büyüyüp oynadığını bildiği çocuğunu başkasının gözetimine teslim edecek ve bu süre zarfında her şeyin yolunda gidip gitmeyeceği konusunda kaygı duyacaktır. Bu noktada ebeveynlerin, okul öncesi eğitimin önemi ve anaokuluna alışma süreci adımları hakkında bilgi sahibi olması, bu sürecin mümkün olan en az problemle atlatılmasına yardımcı olacaktır.

Aksi durumda, yukarıda listelediğimiz durumların hepsi ve çocuğun önündeki belirsizlik, kaygı düzeyinin artmasına, okula gitmeyi reddetmesine neden olabilir. Öte yandan, yeni şeyler öğrenecek olmak, yeni arkadaşlar ve oyunlar okulun heyecanlı tarafıdır. Okul öncesi eğitim ve anaokulu çocuğun gelişimi için oldukça önemli bir basamaktır. Okul öncesi eğitimin önemi konusunda yetkinliğe sahip ebeveynler, çocuklarını önceden anaokuluna hazırlamak, kaygısını azaltmak ve okulun güzel yönlerini çocuğa anlatıp onun da heyecan duymasını sağlamak gibi, anaokuluna alışma sürecini kolaylaştıran adımları bilinçli bir şekilde atabilecektir. 

Okul Öncesi Eğitimin Önemi; Anaokulu, Çocuğu Gerçek Dünyaya Hazırlayan Önemli Bir Basamaktır

Anaokulu, çocuğun ilk okula başladığında ihtiyacı olan yetenekleri kazanmasına, gündelik hayattaki becerilerinin gelişmesine ve büyük resimden baktığımızda tüm hayatı boyunca ihtiyacı olan becerileri edinmesine yardımcı olur. Bu beceriler, sosyal, duygusal, bilişsel ve fiziksel becerilerdir. Bir çocuğun bu becerileri geliştirebilmesi için kendi akranları arasında olması gerekir. Bununla birlikte, kendi yaş grubuna uygun aktiviteler ve oyunlar oynaması ve bunların bir yetişkinin gözetimi ve yönlendirmesi ile olması önemlidir. Anaokulları tam da bu ihtiyaca uygun hizmet veren eğitim kurumlarıdır.

Anne ve Babalar Çocuklarını Anaokuluna Hazırlamak için Neler Yapabilir?

Anaokuluna hazırlık sürecini kolaylaştırmak, çocuğun kaygılarını azaltmak ve okul ile ilgili heyecan duymasını sağlamak için anne babalar işe, çocuğa anaokulu, okuldaki arkadaşlıklar ve anne babadan ayrılma ile ilgili kitaplar okuyarak başlayabilir. Çocuk ile -mış gibi oyunlar oynayıp, bu oyunlarda okul ortamını canlandırabilirler. Çocuk ile öğretmen, öğrenci ve arkadaş rollerini sıra ile oynayabilirler.

Evde, anaokulunda yapılan aktivitelere benzer aktiviteler yapmak da oldukça etkili bir yöntemdir. Boyama, kesme yapıştırma etkinliklerini evde yapmak çocuğun anaokulunda bu tarz aktivitelerle karşılaştığında kendini hazırlıklı hissetmesini sağlar. Çocuk ile okula başladıktan sonra nasıl bir günlük rutini olacağını konuşmak, belirsizlikleri aydınlatacak ve daha rahat bir geçiş evresi yaşanmasına yardımcı olacaktır.

Okulun; çocuğun mizacına, yeteneklerine ve gelişim seviyesine uygun seçilmesi de çocuğun okula alışma sürecini kısaltır ve kolaylaştırır. Okulu önceden gezmek mümkünse öğretmenle tanışmak ve okulda bir süre vakit geçirmek çocuğun daha kolay alışmasını sağlar. Okula başlamadan önce okulu ve öğretmeni tanımak, çocuğun okula aşina olmasını sağlar ve çocuk okulun ilk günü daha rahat olur. Anne ve babanın öğretmene güvendiklerini çocuğa belli etmesi çocuğun da öğretmenine alışmasını kolaylaştırır. Yanında anne ve babasının olması okulu ve öğretmenini rahatlıkla keşfetmesine ortam sağlar. Aynı okula başlayacak, kendi sınıfından bir çocuk ile önceden tanışmasını sağlamak da yararlı bir adım olacaktır.

İlgili Yazı: Okul Fobisi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Okul Alışverişinde Çocuğunuzun Fikirlerini Alın.

Okul ile tanıştıktan sonra, okul alışverişlerini çocuk ile beraber yapmak ve kullanacağı malzemeleri onun seçmesine izin vermek gerekir. Böylece çocuğun hayatındaki bu değişiklikte bir kontrol sahibi olduğunu hissettirilebilir.

Bu süreç içinde anne-babanın, çocuk ile kendi eğlenceli ve güzel anaokulu anılarından bahsetmesi faydalı olur. Buna bağlı olarak çocuğun sorduğu her soruya açıklayıcı bir şekilde cevap vermek önemlidir. Çocuğun duygularını olduğu gibi ifade etmesi desteklenmeli, duygularını iyi gözlemleyip gerekli destek ve tepki verilmelidir. Evden ayrılıp okula gitmede zorlanan çocuğa yanında evden küçük bir eşya, almasına izin vermek iyi bir fikirdir. Özellikle okulun ilk günü ve sonrasında, çocuk okula servisle gidecekse bile, kendini yalnız gitmeye hazır hissedene kadar okula giderken çocuğa eşlik etmek, ne zaman döneceğini belirtmek ve okuldan söylenen zamanda alınmasını sağlamak önemlidir.

Anaokuluna Yeni Başlayan Çocuklar Duygularını Farklı Tepkilerle Ortaya Koyabilir

Çocuğun okul yeni başladığı zamanlara gergin olması oldukça doğaldır. Yeni duygular ve stres ile başa çıkmaya çalışan çocuk önceden gece kesintisiz uyurken uyanmaya başlayabilir. Bununla birlikte kıyafetlerini kendi giyinebilirken anne veya babadan yardım isteyebilir, yemek yeme ile ilgili sorunları başlayabilir. Anne ve babanın bu durumda destekleyici olması, bu durumun geçici olduğunu kendilerine hatırlatması, çocuk ile duyguları, korkuları ve okulu ile ilgili sık sık konuşması gerekir.

Okul öncesi eğitimin önemi ve anaokuluna alışma süreci, anne ve babaların ciddiye alması gereken önemli başlıklardandır. Anaokuluna başlamak, hem anne ve baba hem de çocuk için heyecan verici ve stresli olabilecek bir süreçtir. Bu süreci kolaylaştıracak adımların uygulanması, çocuğun okula hazır olmasını sağlayacak, kaygıdan çok okulun heyecanını hissetmesini sağlayacaktır. Anaokuluna başlangıç çoğu çocuk için ilk kez evden ayrılış, anne-baba için de ilk kez çocuğunu bu kadar uzun süre evden farklı bir ortamda bırakmak demektir. Anne-babanın kaygılarını ve üzüntülerini çocuğa yansıtmaması gerekir. Bu konuda anne ve baba ne kadar rahatsa, çocuğun anaokuluna alışması o kadar kolay olur.  Her iki tarafın da bir alışma sürecine ihtiyacı olduğu unutulmamalı, bunun yanında anaokulunun da çocuğun gelişimi için anne ve babanın evde sağlayamayacağı bir ortam sağladığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Anaokulu Çantası Ürünlerini İnceleyin

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çocuklu Dünya
Çocuklu Dünya, 0 - 6 yaş grubundaki çocukların zihinsel, sosyal ve duygusal alanlardaki gelişimlerini belirlemenize ve her bir çocuğun özgün ihtiyaçlarına göre aktivite planları oluşturulmasına izin veren akılcı bir sistemdir. 50 yıldan beri kendini çocukların gelişimini desteklemeye ve aileleri yönlendirmeye adamış olan Eğitim Danışmanı - Pedagog Prof. Dr. Norma Razon ve uzman ekibi tarafından hazırlanan akıllı sistem sayesinde çocuğunuz tüm gelişim süreçlerini adım adım takip edebilirsiniz. Çocuklu Dünya ekibi bilgi ve birikimi siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşmaktadır.
Open