Bebeklerde beslenme sorunları konusu anne ve babaların en çok kaygı duyduğu başlıklardan birisidir. Bebek yeterince besleniyor mu? Karnı doydu mu? Ne zaman acıkır? Hangi besinleri alması gerekir? Bu sorular, bebek doğduğu andan itibaren ebeveynlerin zihnini kurcalamaya başlar ve daha sonra anne sütünden ek gıdaya geçme sürecinde daha da ciddi bir hâl alır. Bebek 1 yaşını doldurduktan sonra ise yemek seçme problemi ortaya çıkar. Bebeğin yeterince beslenip beslenemediği yine bu dönemde merak edilen konulardan biridir.
Yemek Yeme Süreci Bir Savaş Mı Olmalı?
Yemek seçme, çocuğun yalnızca belli yemekleri yemesi, yeni besinleri denememesi veya reddetmesidir. Çocuğu yemek seçen anne-babanın en büyük kaygısı çocuğun yeterince beslenip beslenemediğidir. Çocuğunun yeterince beslenemediğini düşünen anne-babalar genelde yeni ve farklı yemekleri zorla çocuğa yedirmeye çalışır ve böylece yemek savaşlarını başlatmış olur. Kendisine zorla diretilen yemeği daha büyük şiddetle reddetmeye başlayan çocuk da savaşı devam ettirmiş olur. Anne ve babanın bu noktada kendilerine hatırlatması gereken önemli bir konu vardır; o da “çocuğunun kendi bağımsızlığını kazanmaya çalışıyor” olduğudur. Bu yaşlarda çocuk kendi hayatında kontrol sahibi olmayı, kararlarını kendi vermeyi deneyimlemeye başlar. Yiyeceği yemeğe ve miktarına karar vermek de bu bağımsızlığı test ettiği alanlardan yalnızca biridir.
Bir yaşından sonra çocukların yemek seçmeye ve normalde yediklerinden daha az yemeye başlamaları normaldir. Çocuk bir yaşına kadar oldukça hızlı bir fiziksel gelişim gösterir, dolayısı ile ihtiyacı olan besin miktarı da daha fazladır ve çok daha fazla yer. Bir yaşından sonra fiziksel gelişim yavaşlar, bu nedenle çocuğun ihtiyacı olan besin miktarı da düşer ve bu durum, çocuğun yemek porsiyonlarının düşmesine neden olur. Çocuğun yediği miktar ile ilgili kaygılanmadan önce kilosuna ve gelişimine bakmak gerekir, eğer gelişimi normal seyrinde devam ediyor ve kilo kaybı yaşanmıyorsa çocuğun beslenmesi ile ilgili kaygılanmaya da gerek yoktur.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Reflü Nedir? Nasıl Önlenir?
Seçici Yeme Davranışının Birçok Nedeni Olabilir
Anne sütünden erken kesilme veya hiç emmeme, yemek konusunda yapılan baskı, çocuğun mizaç özellikleri veya ebeveynlik tarzı, seçici yeme davranışını etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Çocuk yemeğin dokusunu, rengini veya tadını neden olarak göstererek bazı yemekleri yemez. Yemek seçen çocukların boy, kilo ve gelişimleri genellikle normal seyrinde ilerler. Çocuğun yeterince besin alamadığı ve gelişiminin yavaşladığı veya durakladığı farkedilirse uzman yardımı almak gerekir.
Bebeklerde Beslenme Sorunları Nasıl Önlenir?
Yemek Seçme Problemini Önlemek için Neler Yapılabilir?
Seçici yeme ile başa çıkmak için yemek yemeyi odak noktasından kaldırmak gerekir. Bunun yanında çocuğa rahat ve geniş bir yemek alanı sunmak bu problemi çözmek için iyi bir başlangıç olacaktır. Bebeklerde beslenme sorunları problemini aşmak ve çocuğun farklı besinler denemesini sağlamak için aşağıdaki yöntemler denenebilir:
- Çocuğa geniş ve sağlıklı bir yemek listesi sunun, verilen birkaç seçenek içinden bir tanesini seçmesini isteyin, bu çocuğun yemek konusunda kontrol sahibi hissetmesini sağlar.
- Çocuğun yemek hazırlığında size yardım etmesine izin verin. Yemek hazırlığına dahil olurken, kendi yiyeceği şeyi kendi hazırladığı için kendi diyetinde kontrol sahibi olduğunu hissedecek ve daha az reddedecektir.
- Yeni bir yemek sunarken, yemeği direkt tabağına koymak yerine masadaki diğer yemeklerin arasına koyun, çocuğun merak edip kendi kendine denemeyi istemesini bekleyin.
- Mutfağınıza bir günde alınması gereken besinlerden oluşan bir tablo asın ve çocuğunuzun o gün yediği çeşitleri her akşam boyamasını isteyin.
- Onu çok fazla sıkmadan, kısa ve öz bir şekilde doğru beslenmenin faydalarından bahsedin.
- Yemekleri eğlenceli şekillerde sunun.
- Çocuğun yemediği yiyeceklere birlikte komik isimler bulun.
- Siz de dengeli ve sağlıklı bir şekilde, yemek seçmeden beslenerek çocuğunuza örnek olun.
Yukarıda listelediğimiz çözüm önerilerinden size ve bebeğinize en uygun olan yöntemleri kendiniz bulabilir ve bu sayede bebeklerde beslenme sorunları ile mücadele edebilirsiniz.
Munchkin Beslenme Ürünleriyle Tanışın
Renkli ve yetenekli Munckin beslenme ürünleriyle yemek yeme serüvenini keyfe dönüştürün.
BPA içermeyen malzemeden üretilen Munchkin marka kaşık ve tabaklar, ergonomik ve kaliteli yapıları ve renkli tasarımlarıyla, bebeğinize eğlenceli bir yemek yeme fırsatı sunar. Patentli White Hot Teknolojisine sahip Munchkin kaşık ve tabakları, yiyeceğin ısısı 40 santigratın üzerinde olduğunda beyaza döner ve bu sayede size yemeği soğutmanız gerektiğini bildirir.
Munchkin Beslenme Ürünlerini Keşfedin.
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Gaz Sancısı ve Çözüm Öneri̇leri
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0