Anne Sütü ve Emzirme Hakkında Merak Edilen 7 Soru başlıklı makalemizde, Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, siz değerli annelerimizden gelen anne sütü ve emzirme hakkında merak edilen 7 soruya yanıt verdi.
Anne Sütü ve Emzirme Hakkında Merak Edilen 7 Soru
1. Anne Sütü Yapımı Nasıl Başlar?
Memedeki süt yapımını sağlayan madde, annenin beyninden salgılanan prolaktin adlı bir hormondur. Gebeliğin sonlanması ile vücuttaki gebelik hormonları azalır ve prolaktin salgılayan bezler uyarılır. Prolaktin salgısı doğumdan sonra birkaç gün içinde artmaya başlar. Kan damarları memede süt yapımı için gereken maddeleri süt hücrelerine taşır. Prolaktin etkisi ile memeler süt ile dolar. Bu sürede memede kan damarları daha çok süt taşır, memeler sıcak ve sert olur. Süt akmaya başlayınca ve bebek emmeyi öğrendikçe memedeki gerginlik de azalır.
2. Anne Sütünün Görünümü Nasıldır?
İlk sütün sarımtırak renkte olmasına karşın olgun süt, beyaz ve inek sütünden daha sulu görünümdedir. Rengi mavimsi bile olabilir. Bebek büyüdükçe anne sütünün rengi değişir. Bunun nedeni bebek büyüdükçe ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde anne sütünün içeriğinin değişmesidir.
3. Süt Memeden Nasıl Akar?
Süt yapılır yapılmaz memeden dışarı akmaz, sütün akması için bebeğin emmesi gereklidir. Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması önemlidir. Bebek emerken meme başından çıkan uyarılar annenin beyninden oksitosin adlı bir hormonu salgılatır. Oksitosin, süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler. Kaslar kasılır ve süt, süt adacıklarından meme başındaki kanallara taşınır. Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarı akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. Memede süt yapımı ve yapılan sütün meme ucuna ulaşması bebeğin her iki hormonun yapımını uyaracak kadar kuvvetli ve etkin emmesi ile gerçekleşir. Bunun için bebeğin sık aralıklar ile ve uygun bir şekilde memeye yerleştirilmesi ve bebeğinde meme başını iyice kavraması gerekir.
Emzirmeye Yardımcı Ürünleri Keşfedin
4. Süt Yapımın Devamlılığı Nasıl Sağlanır?
Emzirmede bebeğin ağzı annenin meme ucu çevresini sıkıştırır. Bu baskı ile uyarılan sinirler beyinde prolaktin yapımı ile ilgili görevli olan bölgeye uyarılar götürürler. Bu uyarılar prolaktin salgılanmasını başlatır. Ne kadar çok uyarı gelirse o kadar çok prolaktin yapılır. Bebeğin her emmesinde sinirler yoluyla gönderilen uyarılar annenin beynine iletilir. Beyinden prolaktin salgılanarak memeye kan yolu ile iletilir. Memede süt yapımı uyarılır.
5. Emzirme Ne Zaman Başlamalıdır?
Emzirmeye hemen başlanmalıdır. Normal yolla doğum yapmış bir anne bebeği ile hemen ten teması sağlamalı ve doğumhanede emzirmelidir. Doğumdan sonra birkaç gün içinde gelen kolostrum bebeğe mutlaka verilmelidir. İlk ağız sütü olarak da bilinen kolostrum bebeğin büyümesine ve hastalıklara karşı koruyucu proteinleri almasına yardımcı olur. Hemen sütün gelmeyeceği bilinmeli ve formül süt verilmemelidir. Yalancı meme ise asla kullanılmamalıdır.
6. Bebek Memeye Nasıl Yerleştirilmelidir?
Annenin rahat olması çok önemlidir. Anne kolunu ve belini yastıkla destekleyecek şekilde, rahat pozisyonda oturmalı ve bebeği kucağına almalıdır. Oturur pozisyonda emzirirken dik oturmalı veya hafifçe eğilmeli, ancak kucağı düz olmalıdır. Bunun için gerekirse ayaklarının altına bir tabure konabilir. Bebeğin başı ve meme birbirine bakmalı, memenin kahverengi ucunu tamamen alacak şekilde meme bebeğin ağzına verilmelidir. Anne memeyi elini C şeklinde tutarak yani 4 parmağı memenin altında, başparmağı ise memenin üstünde olacak şekilde kavramalıdır. Eğer meme başı tamamen bebeğin ağzına verilmezse meme başı ezilir ve yara olur. Bundan sonraki süreç anne için acılı olabilir.
7. Bebek Ne Sıklıkla Emzirilmelidir?
- Bebek her ağladığında emzirilmelidir.
- Yenidoğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır.
- Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını önler.
- Bebeğinizin sağlığı ve mutluluğu için ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeniz gerekir.
- 6. aydan sonra, bebek 2 yaşına gelene kadar uygun ek besinler ile birlikte emzirilmeye devam edilebilir.
- Anne sütü bebek için tüm besinleri ve suyu yeterli miktarda içerir. Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğinin susuzluğunu giderir. Bebeğe su verilecek olursa bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir. Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve süt yapımı azalacaktır.
İlginizi Çekebilir: Emzirme Hem Anneye Hem De Bebeğe İyi Geliyor
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0