Çocuklarda İshal Belirtileri başlıklı bu makalemizde, Memorial Şişli Hastanesinde Pediatri Uzmanı olarak çalışan Uzm. Dr. Elif Erdem Özcan bebeklerde sıklıkla görülen ishal (diyare) probleminin belirtilerini ve ebeveynlerin bebeklerde ishal durumunda ne yapması gerektiğini açıklıyor.
İlgili Video
İshal (Diyare) Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü, yirmi dört saat içinde üçten fazla sayıda dışkılama, günlük rutin sayıdaki dışkılama ve sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktaır. İshal; sık görülen bağırsak enfeksiyonlarında ortaya çıkan ateş ve kusma gibi şikayetler gibi bebeklerde sıklıkla görülen bir durumdur. İshale dair bulgular, dışkı esnasında veya ishale neden olan besinlerin mideyle teması sonrasında genelde 24 ile 48 saat arasında ortaya çıkar. Sırasıyla, bebekte huzursuzluk, hafif ateşlenme ve kusmanın ardından ishal problemi ortaya çıkabilir.
Anne sütüyle beslenmekte olan bebeklerin, günlük dışkılama sayısı bireyden bireye değişiklik gösterebilir. Burada önemli husus, bebeğin günlük rutin sayıdaki dışkılamasının üzerine çıkması ve normale göre daha cıvık bir dışkılama yapmasıdır. Böylesi durumlarda bebeğin ishal olduğu sonucuna ulaşılabilir. Anne sütü verilmeye devam etmesi, ishal problemiyle karşılaşan bebekler için oldukça önemlidir. Zira, anne sütünde yer alan vitamin, mineral ve probiyotikler bebeğin bağırsaklarını güçlendirecek ve ishal probleminden kurtulmasına yardımcı olacaktır.
Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda ishal belirtileri, çocuğun yaşamakta olduğu problemin önemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İshal nedeniyle az miktarda bir sıvı kaybeden çocuk, hafif bir susuzluk problemi yaşayacakken, daha ciddi bir ishal problemiyle karşı karşıya kalan çocuk huzursuz ruh hâli, ağızda kuruma gibi belirtilere sahip olabilir. Bu bağlamda, sıklıkla görülen çocuklarda ishal belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Hâlsizlik,
- Susuzluk,
- Ateş,
- Aşırı ve düzensiz dışkılama,
- Karın bölgesinde ağrı,
- Bulantı ve kusma
İlginizi Çekebilir: Gizli Terleme Çocuklarda Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiliyor
Çocuğunda İshal Belirtileri Olan Bir Ebeveyn Ne Yapmalıdır?
Başta da belirttiğimiz gibi ishal, ateşlenme ve kusma gibi durumlar bebeklerlerde sıklıkla görülebilen rahatsızlıklardandır. Böyle bir problemle karşılaşan ebeveynin serinkanlı olması ve kriterlere dikkat etmesi gerekir. Öncelikle bebeğin mutlaka beslenmesinin değerlendirilmesi ve yeterli miktarda beslenmenin sürdürülmesi sağlanmalıdır. Zira, ishal (özellikle kusmayla birleşirse) vücuttan ciddi bir sıvı kaybı yaşanmasına neden olacak ve bebeği rahatsız edecektir. Anne sütüyle beslenen bir bebeğin günde en az 5 ya a 6 kez idrara çıkmaya devam etmesi gerekir. Bebekte ishal belirtilerinin ilerlemesi; aşırı kusma, sıklıkla tuvalete gitme, idrar yapmada azalma ve aşırı huzursuzluk gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
İshal Değerlendirmesinde Dışkı Tahlili Gerekebilir.
Bebeklerin ishal değerlendirmesinde dışkının analiz edilmesi de oldukça önemlidir. Rutininden fazla sayıda tuvalete çıkan ve yüksek ateşi bulunan bir çocuğun doktor tarafından değerlendirilmesi ve dışkı tahlili yapılması gerekmektedir.
Unutmayın
– Yaşanan ishallerin büyük bir çoğunluğunun kaynağı virüslerdir ve bunlara herhangi bir antibiyotik etki etmez. Bu nedenle ishal durumunda antibiyotik kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.
– Beslenmenin sürekliliği, probiyotik ve çinko desteği pek çok ishal vakasında büyük fayda sağlamaktadır.
– Bebeğiniz normalden fazla sayıda dışkılama yapıyorsa, idrar miktarı azaldıysa, bezi normalden daha kuruysa, ağız ve damakta kuruluk gözleniyorsa mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda Motor Becerileri Geliştiren Aktiviteler
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0