9-18 Aylık Bebekler için Oyun Önerileri


Oyunlar, bebeklerin/çocukların/yetişkinlerin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri için muazzam fırsatlardır. Oyunlar bakım veren ve bebek arasındaki bağı güçlendirir, ebeveynin bebeğini keşfetmesini sağlar. Bebeklerle oyun oynarken oyunları onların gelişim dönemine göre seçmek,ay ay bebeğinizle oynayabileceğiniz oyunları doğru planlamak, bebeği ve ihtiyaçlarını takip etmek ve etkileşim içinde olmak senkronizasyonu beraberinde getirir.

Ay gruplarına göre bebeklerle oynanabilecek oyunları, 9-18 ay için aktivite önerilerimi ve oyunların hangi alanları desteklediğini görsellerle birlikte sizlerle paylaşacağım. Keyifli oyunlar!

Not: Oyunlarda kullanılan materyallerin çocuğunuza uygun olmasını sağlayarak (alerjisi olabilecek materyaller vs.’den kaçınmak) ve oyun esnasında güvenlik önlemlerini alarak (küçük parçaları yutmamak gibi) sürece devam etmenizi öneririm.

1.Oyun;

Saman veya herhangi bir doğal materyalin içine çocuğunuzun oynamaya aşina olduğu oyuncakları koyabilirsiniz. Farklı dokuları hissetmesi duyusal farkındalığa imkan sağlayacak, ince motor, araştırma, keşfetme, sebep-sonuç ilişkisi kurma, kavrama, becerileri desteklenecek.

2. Oyun;

Geniş kapların içine farklı dokularda doğal materyalleri koyarak bebeklerin duyularının uyarılmasını sağlayabiliriz. Mercimek, şeker, un, su, fasulye, yoğurt gibi gıdaların içine oyuncaklar koyabilirsiniz. Bebekler doğal materyallerle oynamaya bayılırlar. Bu nesneleri kaba akıtarak çıkardığı sesleri taklit edebilirsiniz. Örneğin fasulyeleri kaba doğru dökerek “takır takır takır yağmur sesi gibi.” diyebilirsiniz. Sizinle göz ve ten teması içinde olacakları her oyun beyinde yeni nöral bağlantılar oluşmasını destekleyecek.

3. Oyun;

Delikli bir sepetin içinden geçireceğiniz ipleri/kurdeleleri yerinden çıkarmak bebeğiniz için müthiş bir keyif olacak. Bir diğer oyun da astığınız mandalları çıkarmak olabilir. Her ikisi de ince motor becerilerini destekliyor. Hareketlerinin sonucunu görmek, neden- sonuç ilişkisi kurmak, nesne sürekliliği, kavrama kabiliyetinin gelişmesi de cabası. Ama en büyük amacımız eğlenmek ve bağ kurmak!

4.Oyun;

Bebekler ebeveynlerinin sıkça temasta bulunduğu nesneleri kurcalamaya ve keşfetmeye bayılırlar. Tencere, tava, kaşık, poşet, pet şişe ve çıkardıkları sesler kadar haz veren başka ne olabilir ki?

5. Oyun;

Kilitlenebilir bir poşetin içine su, sim, ponpon gibi materyaller ekleyerek bebeğinize ev yapımı duyu oyuncağı hazırlayabilirsiniz. Kilidin üstünü bir de bantla yapıştırmak da fayda var. Hareket eden bir sıvının içindeki rengarenk parçaları görmek ve dokunmak çocuklar için bir şölen gibi.

6.Oyun;

Buzlarla soğuğu keşfettiği gibi, akabinde sunacağınız sıcak suyla da sıcağı deneyimlemesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin duyuları aktive olacak, zıtlıkları fark edecek, hem de en açık uçlu materyallerden olan suyla yaratıcılığını geliştirebilecek.

7.Oyun;

Koli bandının üstüne yapıştıracağınız çorapları toplamanın bebeğiniz için harika bir oyun olacağı kimin aklına gelirdi? Görsel algı, el- göz koordinasyonu, ince motor becerilerinin desteklenmesi için oldukça etkili bir oyun. Daha büyük aylardaki bebekler, topladıkları çorapları bir sepetin içine doldurabilirler. Böylece iki komutu/basamaklı bir oyun gerçeklemiş olur.

8.Oyun;

Çeşitli dokulara sahip nesnelerden çocuğunuza bir duyu şöleni hazırlayabilirsiniz. Kadife, tüy, kozalak, pipet, eşarp, sünger, fırça gibi nesneleri bir kutunun içine koyabilirsiniz. Keşfetmek en keyifli oyunlardan, hele ki farklı duyular hareket geçiyorsa!

9.Oyun;

Ce-e oyunu: Bebeğin veya ebeveynin yüzü/üzeri bir örtüyle/ ellerle kapatılır. Kısa bir süre sonra ‘ce-e’ diyerek, saklanan yüze tekrar ulaşılır. Nesne sürekliliği, bağlanma, ayrışma, etkileşim için en etkili oyunların başında geliyor bu oyun. Tüm dünya çocuklarının en çok oynadığı oyun. Çocukların bir bildiği var.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İrem Polat - Klinik Psikolog
İrem Polat; Eyüboğlu Koleji’ndeki lise eğitiminin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji & Uluslararası İlişkiler bölümlerinden (çift anadal) mezun oldu. İngiltere’de University of Westminser’da örgütsel psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. İkinci yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji programında yaptı ve programdan ‘çift ve aile terapisti’ olarak mezun oldu. Hedefe Psikoloji, Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Madalyon Psikiyatri Merkezi'nde ‘klinik psikolog’, Aydın Üniversitesi psikoloji bölümünde ‘yarı zamanlı öğretim görevlisi’, Eyüboğlu Koleji, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, Helen Doron gibi eğitim kurumlarında ‘okul psikoloğu’ olarak görev yapmıştır. İrem Polat, şu anda kurucu ortağı olduğu Mita Psikoloji'de klinik psikolog olarak hizmet vermektedir. Çocuk, ergen, yetişkin ve ailelerle psikoterapi çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli firmalarla marka işbirlikleri yapmakta, şirketlere ve psikoloji alan uzmanlarına özel eğitimler düzenlemektedir.
Open