Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?


Memorial Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır; “Bebeklerin Uyku Düzenleri Nasıl Olmalı?” sorusunu yanıtladı.

Videoda Öne Çıkanlar

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için kaliteli bir uyku dönemi geçirmeleri gerekir. Zira, bebeklerde ve çocuklarda, gece uyku esnasında büyüme hormonu salgılanmaktadır. Bu nedenle, sağlıklı uyku bebeğin sağlıklı gelişimi için son derece önemlidir.

Bebekler Birinci Aydan İtibaren Gece Gündüz Ayrımı Yapmaya Başlar.

Yenidoğan bebekler günde 16 – 18 saat kadar uyuyabilirler. Bu dönemde bebeklerin uyku periyotları 2 – 4 saat arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bununla birlikte yenidoğan bebeklerin gündüz ışığı fark etme yetenekleri henüz tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle yenidoğan bebekler gece gündüz ayrımını tam olarak yapamazlar. Bu sayede yenidoğan bebekler, hayatlarının bu ilk ayında, anne karnındaki uyku ritimlerini sürdürebilirler. Yani, anne karnında uyanık kalan bebek, doğduğu ilk bir ayda da gündüzleri uyanık geçiriyor olabilir ve gece uykusunu tamamlayabilir. Genellikle bu birinci ayın sonuna doğru, 6. – 8. haftalarda ışığı algılamaya başlayınca, günlük ritme döner ve gündüzleri daha az uyuyup, geceleri daha fazla uyanık kalabilirler.

Uyku Setleri Ürünlerini İnceleyin

Bebekler Aç Uyutulmamalıdır.

Bebeğinizin uykuları geldiğin zaman, muhakkak onları besleyin. Zira bebeğinizin uykuya dalmadan önce beslenmesi oldukça önemlidir. Bebeğinizin kaliteli bir uyku dönemi geçirmesi için ona sakin bir ortam sunmanız gerekir. Bebeklerin hareketlerinden, onların uykusunun gelip gelmediğini anlamanız mümkündür. Bebeğinizin uykusunun geldiğini anladığınız anda, onu sakin bir şekilde odasına götürmeniz ve ışıkları kapatarak, onun için ideal uyku şartlarını oluşturmanız gerekir.

Kaliteli Bir Uyku İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kaliteli bir uyku, bebek gelişiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Günümüzdeki şartları göz önünde bulundurduğumuzda, bebeklerimiz fazla miktarda televizyon, cep telefonu ve tablet bilgisayara maruz kalmaktadır. Bu durumun bebeklerin uyku kalitesinin düşürdüğünü artık hepimiz biliyoruz. Zira, teknolojik cihazlarla vakit geçiren bebek ve çocuklar, gece geç saatte yatma ve sabah geç saatte ve yorgun bir şekilde kalkma eğilimi göstermektedir. Oysa ki, gece salgılanan büyüme hormonlarının verimli olabilmesi için, bebeklerin erken yatması ve erken kalkması oldukça önemlidir. Tüm bu nedenlerden ötürü, oyun ve oyuncakların kullanımı, çocuğun kaliteli bir uyku dönemi geçirmesi ve sağlıklı gelişimi açısından yeterli olacaktır. Teknolojik cihazların kontrolsüz bir şekilde kullanılması, bebeğinizi olumsuz etkileyebilir

Bebeklerde kaliteli bir uyku dönemi için:

  • Uyku öncesi ılık bir banyo yaptırabilir,
  • Ninniler söyleyebilir ve müzik dinletebilir,
  • Teknolojik cihazlardansa, uyku öncesinde oyun ve oyuncaklarla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Not

Altıncı aydan itibaren, bebeğinizi kendi odasında yatırmaya başlamanız önerilir.

Uyku Hijyeni, Kaliteli Bir Uykunun Anahtarı

Uyku hijyeni ifadesi, daha kaliteli bir uyku ortamı oluşturmak için çevresel uygulamalar bütününü kapsayan bir ifadedir. Bebeklik ve çocukluk döneminin, gelişimdeki önemini göz önünde bulundurduğumuzda, bu dönemde, minik yavrularımız için uyku hijyeni konusu oldukça önemlidir. Temel kriterin, bebeklerin erken yatması ve erken kalkması olduğu unutulmamalıdır. Zira bazı durumlarda, bebeklerin anneleriyle birlikte gece geç saatlere kadar uyanık kaldığı ve sabah da geç saatlerde uyandığı görülmektedir. Bu durum, bebeğin gelişimi için oldukça önemli olan ve yalnızca geceleri salgılanan büyüme hormonunun salgılanma süresinin kısalmasına neden olacaktır. Böylesi durumların önüne geçmek için, bebekleri ve çocukları, erken yatırmak ve erken kaldırmak gerekmektedir.

Joker.com.tr’ye Git

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uzm. Dr. Seçil Sözen Çakır - Pediatri Uzmanı
1973 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, 1990 - 1996 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde aldığı Tıp Doktoru eğitiminin ardından, 1997 - 2002 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde Pediatri Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır. 2012 - 2018 yılları arasında Acıbadem Bakırköy Hastanesinde Pediatri uzmanı olarak görev alan Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır, 2018 yılından itibaden Memorial Bahçelievler Hastanesinde Pediatri Uzmanı olarak görev almaktadır. Uz. Dr. Seçil Sözen Çakır bilgi ve birikimini siz değerli Joker Blog okuyucularıyla paylaşıyor.
Open