[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Eviniz, Bebeğiniz İçin Ne Kadar Güvenli?
[boombox_dropcap style=”primary” font_size=”50px” font-weight: “500” color=”#645096″class=”class-name”] M [/boombox_dropcap]inik yavrularımız bizim en değerli varlıklarımız. Onları gözümüz gibi sakınır, nazarlardan koruruz. Konu bebeğimizin güvenliği olduğunda, çocuğumuzun karşılaşabileceği tüm tehlikeleri ortadan kaldırmak için elimizden geleni yaparız. Ancak kimi durumlarda, ufak bir dalgınlık ya da ihmal, biriciğimize zarar verebilecek tehlikeli durumların oluşmasına yol açabilir. Bu yazımızda, evinizi çocuğunuz için daha güvenli bir ortam hâline getirmenize yardımcı olacak bazı önerileri sizlerle paylaşıyoruz.[/vc_column_text][vc_tta_accordion style=”modern” color=”white” spacing=”5″ gap=”5″ c_align=”center” c_icon=”chevron” active_section=”” no_fill=”true” collapsible_all=”true” el_id=”guvenlik-akordiyon”][vc_tta_section i_position=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-bed” add_icon=”true” title=”Bebek Odası” tab_id=”bebek-odasi”][vc_column_text]Bebeğinizin gelişim süreci içinde önce bebeğinizle yatağınızı ayırmanız, ardından da onu kendi odasında yatırmaya başlamanız gerekecektir. Bu geçiş, bebeğinizin bireyselleşme sürecine katkıda bulunacak ve onun özgüven duygusu kazanmasına yardımcı olacaktır. Ancak, bebek odasında tek başına kalan bebeğinizin, güvenli bir şekilde uyuyup uyumadığını kontrol etmeniz gerekir.
Bebek odasında güvenlik önlemleri almadan önce, odanızın durumunu analiz etmeniz ve tehlike arz eden nesneleri belirlemeniz gerekir. Örneğin, bebek odasında çocuğunuzun tırmanarak ulaşabileceği dolap ya da çekmece varsa, çekmece ve dolap kilitleri kullanarak, bu ünitelerin çocuğunuz tarafından açılmasını engelleyebilirsiniz. Zira, bebeğiniz çekmece ve dolaplarla oynarken onun devrilmesine neden olabilir veya bu ünitelerde yer alan herhangi bir nesneden zarar görebilir. Bebek odasında alabileceğiniz güvenlik önlemlerinden bir diğeri de yatak kenar koruyucusudur. Tek başına yatmaya başlayan çocuğunuz, ilk dönemlerde tıpkı bebeklikte olduğu gibi uykusunda kıpır kıpır hareket edebilir. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için, yatağın kenarlarını, kenar koruyucu ürünleriyle desteklemenizi öneririz.
Bebeğinizin geceleri emzik kullanma alışkanlığı varsa, emziğin askı zincirini, geceleri çıkarmanız gerekir.
Bebek odasında alabileceğiniz güvenlik önlemlerinden bir diğeri de bebek telsizi ve güvenlik kameralarıdır. Bu tür ürünler, bebeğinizin odada yalnız kaldığı durumlarda ne yaptığını denetleyebilmenizi sağlar. Yeterli bir uzaklığa yerleştireceğiniz bebek telsizi ve bebek yatağını görmenizi sağlayan bir güvenlik kamerası sayesinde, bebeğinizin gözü kulağı olmanız mümkündür.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_position=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-television” add_icon=”true” title=”Oturma Odası” tab_id=”oturma-odasi”][vc_column_text]Bebekleriyle birlikte oturma odasında vakit geçiren ebeveynler, bebeklerinin yanlarında olduğunu ve bu nedenle başlarına bir şey gelmeyeceğini düşünebilir. Ancak bir anlık dalgınlık bile bebeğinizin tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalmasına neden olabilir.
Oturma odasında alınacak güvenlik önlemleri, yine bu odada yer alan ve bebeğiniz için tehlike unsuru barındıran eşyaların tespit edilmesiyle başlar. Örneğin, bir TV ünitesi üzerine yerleştirdiğiniz büyük boy bir televizyon, ne kadar masum görünse de, bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Bulduğu her nesneyi merakla elleyen bir bebeğiniz varsa, televizyonu zemine veya duvara sabitlemeyi düşünebilirsiniz. İkinci bir örnek de, sehpalar üzerinden verilebilir. Sivri köşeli sehpalar veya benzeri eşyalar, özellikle emekleme dönemindeki çocukların kazara yere düşmeleri durumunda oldukça tehlikeli koşullar yaratabilir. Bu tür ürünlerin sivri köşelerini bir köşe koruyucu yardımıyla kamufle ederek, çocuğunuzun kendisine zarar vermesinin önüne geçebilirsiniz.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_position=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-bath” add_icon=”true” title=”Banyo ve Tuvalet” tab_id=”banyo-tuvalet”][vc_column_text]Banyo yapmak ve tuvaleti kullanmak bebekler için büyük bir keyiftir. Hem suyla oynamalarına hem de banyodaki, kendileri için sıra dışı olan nesneleri keşfetmeleri çocuklara büyük bir keyif verir. Ancak, banyolar da, bebeklerimiz için bazı tehlike unsurları barındırabilir. Kullanım alışkanlıklarınıza bağlı olarak banyoda alacağınız bazı önlemlerle, bebeğinizin tehlikeli durumlarla karşılaşmasının önüne geçebilirsiniz.
Banyo kullanımıyla ilgili bilmeniz gereken ilk şey, belirli bir döneme kadar bebeğinizi hiçbir koşulda banyoda yalnız bırakmamanız gerektiğidir. Makalemizin başında da belirttiğimiz gibi, boğulma vakaları çocuk ölümlerinin başlıca nedenlerinden birisidir. Minik bedeni ve keşfetme merakıyla suyun içinde daha da hareketlenen bebekler 3 – 4 cm yüksekliğindeki bir suyun içinde dahi boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bunun yanında, banyoyu yerden yüksek bir zeminde yapıyorsanız bebeğinizi yalnız bırakmanız durumunda düşerek yaralanma gibi tehlikeleri doğurmuş olursunuz. Bu nedenle, bebeğinizin banyoyu kullandığı süre boyunca, hiçbir koşulda onu yalnız bırakmamanız gerekmektedir.
Banyo sırasında su sıcaklığının 36 ile 38 derece arasında olması gerekmektedir. Ancak suyun ısısını kontrol etmek kimi durumlarda oldukça zor olabilir. Bir banyo termometresi kullanarak, bebeğinizin banyo suyu sıcaklığını kontrol altında tutabilirsiniz. Banyo esnasında kullanabileceğiniz bir diğer faydalı güvenlik ürünü de banyo kaydırmazlarıdır. Banyo zeminlerine yapışarak ve yeni yürümeye başlayan çocukların kaymasını önleyen bu faydalı ürünleri banyolarınızdan eksik etmemenizi öneririz.
Klozetler, sıra dışı yapıları nedeniyle bebeklerin ilgisini çeken bir diğer banyo gerecidir. Klozet kapak kilitleri,klozetleri kullanmadığınız durumlarda onu kilitli bir şekilde tutmanıza ve bebeğinizin klozetle oynamasının önüne geçmenize yardımcı olur.
Banyonuzda yer alan saç kurutma ve tıraş makinesi gibi elektrikli ürünleri, kullandıktan sonra prizden çıkarmanız ve bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde saklamanız önerilir. Bu tür ilgi çekici eşyalar bebeklerin merakla oynadığı ürünlerden bazılarıdır. Bu eşyaların kazara çalışması durumunda bebeğiniz kendi kendisine zarar verebilir. (Prizin çocuğunuzun erişebileceği bir noktada olması durumunda priz koruyucu kapaklardan faydalanabilirsiniz.) Buna ek olarak, çamaşır ve kurutma makinelerinin kapaklarının kilitli olduğundan emin olmanız gerekir.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_position=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-cutlery” add_icon=”true” title=”Mutfak” tab_id=”mutfak”][vc_column_text]Mutfaklar, bebekler için görünür ve görünmez tehlikeler barındırabilen bölümlerden biridir. Yemek yaparken bebeğini yanında tutan veya yemek için mutfak bölümünü kullanan ebeveynlerin, bu alanlardaki tehlike unsuru barındıran eşyaları belirlemesi ve bu tehlikeleri ortadan kaldırması gerekir. Örneğin, bebeğinizi mama sandalyesinde oturtuyor ve o esnada yemek yapıyorsanız, bebeğinizi düşme tehlikesi olan eşyalardan ve özellikle ocaktan uzak bir yerde tutmanız gerekir. Kaynar suyun dökülmesiyle oluşan yaralanmalar, ne yazık ki ülkemizde sıklıkla görülmeye devam etmektedir. Bunun yanı sıra, mutfak temizlik gereçlerin ve diğer kimyevi maddelerin bebeğinizin ulaşamayacağı bir yerde ve ağzı kilitli bir şekilde muhafaza ettiğinizden emin olmanız gerekir.
Yemek yeme esnasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bebeğinize verdiğiniz gıda çok sıcaksa, bebeğinizin ağız ve sindirim sisteminde yanık oluşmasına neden olabilirsiniz. Böylesi bir durumla karşılaşmamak için, ısı göstergeli kaşık veya ısı göstergeli tabak kullanmanızı öneririz. Bu tür ürünler, bebeğiniz için hazırladığınız yemeğin sıcaklığını öğrenmenizi sağlar.
Mutfakta alacağınız önlemlerden bir diğeri de, çöp kutusu, dolap ve çekmece gibi eşyaları dolap kilitleri yardımıyla kapalı tutmak olacaktır. Meraklı bebeğiniz bu eşyaları sizden habersiz bir şekilde kurcalayabilir ve kendine tehlikeli bir durum oluşturabilir.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section i_position=”right” i_icon_fontawesome=”fa fa-home” add_icon=”true” title=”Genel” tab_id=”genel”][vc_column_text]
- Oturma odası ve evin diğer bölümlerinde kullanabileceğiniz bir diğer güvenlik ürünü priz koruyucu kapaklardır. Elektrik prizleri, ilginç yapıları nedeniyle çocukların ilgisini çekebilen eşyalardır. Bebeğinizin ulaşabileceği konumlarda yer alan boştaki elektrik prizlerini priz koruyucu kapaklar yardımıyla kapatarak, bebeğiniz bunlara oynamasının önüne geçebilirsiniz.
- Çocuklarınız yerden yüksek bir yerdeyken, hiçbir koşulda onu yalnız bırakmamanız gerekir. Alt değiştirme masaları ve yatakları kullanırken, kapıyı açmak için birkaç saniyeliğine dahi bebeğinizi yalnız bıraktığınızda onu büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakabilirsiniz.
- Bahçede ve ev tipi saksılarınızda zehirli bitki bulundurmadığınızdan emin olmanız gerekmektedir. Zira, saksılar ve saksıdaki bitkiler bazı bebekler için ilgi çekici olabilir ve anlık bir dalgınlık sonucunda bebeğinizi saksıdaki bitkileri yemeye çalışırken bulabilirsiniz.
- Pencerelerinizde jaluzi veya benzeri bir ürün kullanıyorsanız, bu eşyaların sarkan iplerinin bebeğinizin erişemeyeceği bir seviyede olduğundan emin olun.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][vc_column_text]
Bunları Biliyor Musunuz?
- Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, kaza sonucu ölümler, ilk beş ölüm nedeninden birisidir.
- Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırma, her dört çocuktan birinin yılda bir kez ev kazasına uğrayarak tedavi gördüğünü ortaya koymuştur.
- Bir anlık dalgınlıkla oluşabilecek, düşme, tıkanma, zehirlenme, boğulma ve trafik kazası gibi durumlar kaza sonucu gerçekleşen çocuk ölümlerinin başlıca nedenleri arasında gelir.
- Bebekler, gelişim döneminde nesnelere dokunarak ve onları ağzına götürerek tanıma eğilimi gösterir.
Çocuğumu Kazalardan Korumak için Ne Yapmam Gerekir?
Çocuğunuzu Yakından Tanıyın
Bebek güvenliği konusunda atılacak ilk adım bebeği tanımaktır. Her çocuk farklı bir karaktere, farklı ilgi alanlarına ve farklı meraklara sahiptir. Örneğin, bazı çocuklar renkli objelere ilgi duyarken bazı çocuklar ses çıkaran nesneleri ilginç bulabilir. Çocuğunuzun davranışlarını gözlemleyerek onun nelerle ilgilendiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Çocuğunuzun ilgisini çeken nesneleri belirlemenizin ardından, bu nesnelerin onun tehlike unsuru oluşturup oluşturmayacağını değerlendirmeye başlayabilirsiniz.
Çocuğunuzun Yaşam Alanını Gözlemleyin
Bebek odası, salon, tuvalet, mutfak ve araçların arka koltukları çocukların zaman geçirdiği yerlerin başında gelir. Bu ortamları bağımsız bir gözle değerlendirmeli ve çocuğunuz için tehlike unsuru barındıran nesneleri belirlemelisiniz. Bu noktada yapılması gereken; çocuk gibi düşünmek ve çocuk gibi hareket etmektir. Emekleme çağındaki bir çocuğu ele alalım. Bu çocuk, vaktinin büyük bir kısmını yerde, halının üzerinde geçirecektir. Böylesi bir durumda, ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenler, halının hijyeni ve çocuğun yutabileceği boyutta herhangi bir nesnenin halıda veya yerde bulunmamasıdır. Hijyen açısından halının düzenli bir şekilde yıkanması veya çocuğun oyun zamanlarında kullanılabilecek bir oyun halısının edinilmesi yararlı olacaktır.
Evinizde Yangın Tüpü ve Battaniyesi Bulundurun.
Ebeveynlerin hem kendileri hem de bebekleri için ihmal etmemeleri gereken konulardan birisi de yangın güvenliğidir. Yangınlar bir anda ortaya çıkar ve çok kısa bir süre içinde geniş bir alana yayılabilir. Böylesi bir durumda hayati bir önem kazanan yangın tüpü ve battaniyeleri temin etmenizi ve yangın tüplerinin son kullanma tarihlerine dikkat etmenizi öneririz.
Acil Durumda Arayacağınız Telefon Numaralarına Erişebilir Olun.
Pek çok insan, acil bir durumla karşılaştığında panikler ve üç haneli acil yardım numaralarını bile unutur. Bu nedenle, acil durumlarda ihtiyaç duyacağınız numaraları bir kenara not etmenizi ve her durumda erişebileceğiniz yerlerde saklamanızı öneririz. Aşağıda, acil durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz telefon numaralarını bulabilirsiniz:
110 – İtfaiye
112 – Acil Yardım (Ambulans)
154 – Trafik
155 – Polis İmdat
156 – Jandarma
187 – Gaz Arıza
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0