Bebeklerde gaz sancısı birçok bebeği etkileyen bir durumdur. Bu durumdan muzdarip olan aileler bebeklerinde gaz probleminin neden gerçekleştiğini ve nasıl tedavi edilebileceğini öğrenmek isterler. “Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer” sorunuz bu makalemizde yanıt buluyor. Bu yazımızda, Memorial Şişli hastanesinde Pediatri Uzmanı olarak görev alan Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, bebeklerde gaz sancısı problemi ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşıyor.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri günün her saatinde görülebildiği gibi özellikle akşam saatlerinde artış gösteren bir problemdir. Bebeklerde gaz belirtileri özellikle akşam saat 6’dan sonra artış gösterir. Bebeklerin 6. haftadan itibaren 3 saat gibi bir süre boyunca huzursuz olmaları normaldir. Ancak eğer bebek birkaç saat içinde sakinleşmiyor ve günün diğer kısmını da huzursuz geçiriyor ise anne ve babaların en kısa sürede çocuklarını uzman bir doktora götürmeleri gerekmektedir.
Bebeklerin Yaklaşık Yüzde 25’inde Görülür
Bebeklerin büyük bir kısmında görülen gaz sancısı bir hastalık değil, bebeğinizin dış dünyaya uyum sürecinde yaşadığı fizyolojik bir olaydır. Bebeklerde gaz sancısı tıbbi müdahaleler ile tedavi edilebilir bir hastalık olmamasına rağmen anne babaların en sık doktora başvuru nedenlerinden biridir. Bebekler fonksiyonel olarak tam gelişmemiş bir sindirim sistemi ile doğarlar. Sindirim sırasında kullanılan birçok enzim bebeklerde tam olarak fonksiyon gösteremez. Bu da bebeklerde beslenme sonraları kramp şeklinde karın ağrıları ile kendini göstermektedirler. Yaşamın ilk aylarında gördüğümüz bu gaz ağrıları haftanın en az 3 günü, en az 3 saat ve 3 haftadan uzun süredir devam ediyorsa bu durum infantil kolik olarak adlandırılmaktadır.
Babyjem Kiraz Çekirdekli Gaz Giderici Kemer Ürününü İnceleyin
İlginizi Çekebilir: Bebeklerde Reflü Nedir? Nasıl Önlenir?
Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri: Karında Şişlik ve Sertlik
Tipik olarak doğumdan 2-3 hafta sonra ağlama nöbetleri başlamaktadır. Ağlama nöbetleri günün yaklaşık aynı saatlerinde, sıklıkla akşamları olmaktadır. Bu yakınmalar bebek 4-6 haftalıkken en yoğun seviyeye çıkar ve bebek genelde üç aylıkken kaybolur. Gaz ağrısı sırasında bebekler bacaklarını karnına doğru çeker, yüzü kızarmış bir şekilde, ellerini yumruk yaparlar. Yüzünde acılı bir ifade vardır. Karın şiş ve serttir. Bu sırada bebek rahatlamak için emmek ister. Ancak emmeye başladıktan kısa bir süre sonra çığlık atarak memeden ayrılır. Bu sırada bebek sürekli meme ile savaş hâlindedir.
İlginizi Çekebilir: Çocuklarda İshal Belirtileri Nelerdir?
Sık Emzirme Gaz Sancısını Artırır
Ağlama nöbetinin sonunda bebek sakinleşerek uyuyakalır. Ağlama nöbetlerinin gaz ağrısına bağlanabilmesi için bebeğin kilo alımının yeterli olması ve sağlıklı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu nedenle gazı olduğu düşünülen bebeklerin çocuk doktorları tarafından muayene edilerek başka bir sağlık sorunu olmadığından emin olunması gerekmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu, orta kulak iltihabı, inek sütü alerjisi, bağırsak düğümlenmesi ve fıtık gibi nedenler de aşırı ağlamaya neden olur ve infantil kolik ile karışabilir. Bebeklerin gaz ağrılarını azaltmak için birçok davranış metodu ve ilaç denenmiş olsa bile hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Bebeklerde Gaz Sancısı için Bitkisel Çözüm
Humana Kimyonlu Rezene Çayı Ürününü İnceleyin
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir diye merak eden ebeveynler, aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilir:
- Anne sütü ile beslenen bebekler mama ile beslenenler göre daha az gaz ağrısı çekmektedir. Meme veya biberon ile beslenme sırasında bebeğin gaz yutmamasına özen gösterilmelidir. Her beslenme sonrasında bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
- Anneler kendi beslenmelerine dikkat etmeli, gaz oluşturabilen kuru baklagiller, karnabahar, lahana, brokoli, süt ürünleri, baharatlı gıdalar, çay, kahve, gazlı içecekler, çikolata ve turunçgilleri dikkatli tüketmelidirler. Gaz ağrısı olan bebeklerin anneleri bu besin maddelerini diyetinden 7 gün çıkarmalı, sonrasında diyetine teker teker ve 4’er günlük aralar ile sokarak hangi besin maddesinin gaz yaptığını bulabilirler.
- Gaz ağrısı nöbetleri sırasında anne baba endişelenmeden, sakince bebeğini susturmaya çalışmalıdır. Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir.
- Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
- Rezene içeren bitki çayları gaz ağrılarını azaltabilir. Ancak bunların sık verilmesi, beslenmeyi olumsuz etkileyebileceğinden dikkatli olunması, en önemlisi öncesine doktoruna danışılması gerekmektedir.
- Gaz ağrılarını azaltmak için etkisi kanıtlanmış bir ilaç yoktur. Hangi bebeğin hangi ilaçtan fayda göreceğini bilmek de imkânsızdır. Aile faydalı olduğunu düşünüyorsa ilaç tedavisine devam edilmelidir.
İlginizi Çekebilir: Anne Sütü ve Emzirme Hakkında Merak Edilen 7 Soru
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0