6-12 Aylık Bebekler İçin Oyun Önerileri


Oyunlar, bebeklerin/çocukların/yetişkinlerin fiziksel, zihinsel ve duygusal gelişimleri için muazzam fırsatlardır. Oyunlar bakım veren ve bebek arasındaki bağı güçlendirir, ebeveynin bebeğini keşfetmesini sağlar. Bebeklerle oyun oynarken oyunları onların gelişim dönemine göre seçmek, bebeği ve ihtiyaçlarını takip etmek ve etkileşim içinde olmak senkronizasyonu beraberinde getirir. Bebeğinizle ay ay oynayabileceğiniz oyunları doğru seçmek oldukça önemlidir.

6-12 aylık bebeklerle oynanabilecek oyunları, oyunların hangi alanları desteklediğini, kullanılacak oyun materyallerini sizlerle paylaşıyorum. Keyifli oyunlar!

Not: Oyunlarda kullanılan materyallerin çocuğunuza uygun olması (alerjisi olabilecek materyaller vs.’den kaçınmak) ve oyun esnasında güvenlik önlemlerini alarak (küçük parçaları yutmamak gibi) sürece devam etmenizi öneririm.

Düğmeli Eldiven;

Bir eldivenin üstüne dikeceğiniz farklı boyut ve renklerdeki düğmelerle şahane bir oyun kurabilirsiniz. Elinizi açıp kaparken ‘Aç, kapa’ diyebilir, düğmelerle ses çıkartarak bebeğinizin ilgisini çekebilirsiniz. Bu oyunla bebeğinizin sebep sonuç ilişkisi kurma, dil becerileri, komutları algılama ve kavrama kabiliyeti desteklenecektir.

Şapkadaki Toplar;

Takacağınız herhangi bir şapkanın içine çeşitli toplar koyarak ‘1-2-3 İşte toplar’ şeklinde bir şarkı söyleyerek coşkulu bir oyun kurgulayabilirsiniz. Nesne sürekliliği (bir nesnenin görüş alanından çıksa da yok olmadığı), görsel algı, kavrama ve en önemlisi ebeveyn çocuk arasındaki etkileşimin güçlenmesine destek olacak bir oyun.

Çerçeve;

İçi boş bir çerçeveyi bebeğinize doğru tutup kendi uydurduğunuz bir şarkıyı söyleyebilirsiniz. Örneğin: “Pencereden bakıyorum, Zeynep’i görüyorum!” Uzaklık, yakınlık, içeride, dışarıda gibi kavramların desteklendiği bu oyun, aynı zamanda perspektif, bir sınır içinden bakabilme, bakım verenle yakın ve şefkatli bir ilişki kurmak için de bire bir.

Çek Çek;

Herhangi bir yüzey üstüne renkli bantların yarısı yapışmamış şekilde yapıştırın. Bebeğiniz bu bantları çıkartırken eğlenerek, ince motor becerilerini geliştirecek, sebep sonuç ilişkisi kuracaktır. Çevreye etkisi olduğunu deneyimlememin mutluluğunu gözlerinde okuyabilirsiniz. 6-12 aylık bebeklere oyuncak önerisi olarak eğlenceli ve faydalı bir seçenek olacaktır.

Etiket Çıkartma;

Kendi yüzünüzün çeşitli bölgelerine çıkartmalar yapıştırın. Yavrunuz bu yeni ve renkli nesneyi yüzünüzden çıkartırken sizi inceleyecek, size dokunacak, göz teması kuracaktır. Bu şahane bağlanma oyunu bağı keyifle güçlendirir.

Duyu Poşetleri;

Kilitli poşetlerin içine su, un, pirinç, ip, yaprak, pamuk gibi farklı dokulara sahip materyaller koyun. Taşmaması adına bantla üstünden bir kez daha geçin. Bebeğinizi duyusal bir patikada yürütmek size nasıl gelir? Farklı dokuları duyumsayacak, duyusal farkındalığa imkan sağlanacak, araştırma, keşfetme, sebep-sonuç ilişkisi kurma, becerileri desteklenecek.

Yapışkan Toplar;

Bir koli bandının üstüne sırayla topları yapıştırın. Topları tek tek çekmek ince motor, kaba motor, görsel algı becerilerini geliştirmek, neden-sonuç ilişkisi kurmak ve çevreye etkisi olduğunu görebilmek için eğlenceli bir oyun niteliğinde! Denemek ve başarmanın hazzı da cabası!

Su Oyunu;

Geniş bir kabın içine doldurduğunuz suya, çocuğunuzun oynamaya alışık olduğu oyuncakları koyun. Duyuları aktive olacak, duygularını serbestçe dışa vuracak, hem de en açık uçlu materyallerden olan suyla yaratıcılığını geliştirecek. Ama en temel amacımız eğlenmek ve bağ kurmak!

Duyusal Kaplar;

Geniş kapların içine farklı dokularda doğal materyalleri koyarak bebeklerin duyularının uyarılmasını sağlayabiliriz. Un makarna, pirinç, yoğurt gibi gıdaların içine oyuncaklar koyabilirsiniz. Bebekler doğal materyallerle oynamaya bayılırlar. Bu nesneleri kaba akıtarak çıkardığı sesleri taklit edebilirsiniz. Örneğin pirinçleri kaba doğru dökerek “pısır pısır yağmur sesi gibi.” diyebilirsiniz. Sizinle göz ve ten teması içinde olacakları her oyun beyinde yeni nöral bağlar oluşmasını destekleyecek.

Saklanma – Bulma veya Ce-e;

‘Zeynep nerede nerede nerede? A-a buradaymış! Seni buldum.’ gibi oyuncu söylemlerle ayrışma ve kavuşma oyunu oynayabilirsiniz. Nesne sürekliliği, bağlanma, ayrışma, etkileşim için en etkili oyunların başında geliyor. Tüm dünya çocuklarının en çok oynadığı oyunlardan. Çocukların bir bildiği var.

Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?

Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.

Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.

Beğenmenize Çok Sevindik!

Bizi sosyal medyada takip etmek ister misiniz?

Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁

Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!


Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İrem Polat - Klinik Psikolog
İrem Polat; Eyüboğlu Koleji’ndeki lise eğitiminin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji & Uluslararası İlişkiler bölümlerinden (çift anadal) mezun oldu. İngiltere’de University of Westminser’da örgütsel psikoloji alanında yüksek lisansını tamamladı. İkinci yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji programında yaptı ve programdan ‘çift ve aile terapisti’ olarak mezun oldu. Hedefe Psikoloji, Davranış Bilimleri Enstitüsü ve Madalyon Psikiyatri Merkezi'nde ‘klinik psikolog’, Aydın Üniversitesi psikoloji bölümünde ‘yarı zamanlı öğretim görevlisi’, Eyüboğlu Koleji, İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı, Helen Doron gibi eğitim kurumlarında ‘okul psikoloğu’ olarak görev yapmıştır. İrem Polat, şu anda kurucu ortağı olduğu Mita Psikoloji'de klinik psikolog olarak hizmet vermektedir. Çocuk, ergen, yetişkin ve ailelerle psikoterapi çalışmalarını sürdürmektedir. Çeşitli firmalarla marka işbirlikleri yapmakta, şirketlere ve psikoloji alan uzmanlarına özel eğitimler düzenlemektedir.
Open