En iyi sterilizatör arayışı ebeveynler için oldukça önem gösterdikleri konuların başında Sterilizasyon; Türk Dil Kurumu sözlüğünde “cansız yüzeylerdeki yararlı ve zararlı mikroorganizmaların kimyasal madde, ısı, ışın gibi etkenler kullanılarak tamamen yok edilmesi işlemi, arınıklık.” olarak açıklanan bir temizleme işlemidir. Günlük hayatta kullandığımız nesneleri temizleme işlemlerimizin tamamı sterilizasyon olarak anılabilir. Bunun yanı sıra, vücudumuzda yer alan bağışıklık sistemi, bir nevi sterilizasyon işlevi görerek vücudumuzdaki zararlı mikroorganizmaları yok eder ve bizleri sağlıklı tutar. Ancak bebeklerin bünyesi normal insanlara kıyasla, daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptir. Bu nedenle dışsal etkenlerden çok daha kolay bir şekilde etkilenebilir. Hijyen probleminden kaynaklanan istenmeyen durumların oluşmasını önlemek adına yapılabileceklerin en iyisi, sterilizatör cihazları yardımıyla, bebeklerin kullandığı ürünlerin daha iyi bir şekilde sterilize edilmesidir. Zira, sterilizatör cihazlarları bu amaca hizmet etmek amacıyla geliştirilen, kullanışlı ev eşyaları arasında yer alır. Sterilizatör cihazlarıyla temizleyebileceğiniz ürünler arasında biberon, emzik, göğüs ucu koruyucu ve göğüs kalkanı gibi ürünler yer almaktadır.
Bebek Ürünleri Nasıl Steril Edilir?
Annelerin, hamilelik döneminde en çok merak ettiği konulardan birisi de, emzik ve biberon gibi ürünleri nasıl steril edeceğidir. Pek çok anne, bebeklerine ait ürünleri sterilize etmek için kaynar su yöntemini tercih etmektedir. Bu yöntemde, ürünler kaynatılmış suyun içinde belirli bir süre bekletilerek üzerine yerleşmesi muhtemel zararlı mikroorganizmalarından arındırılır. Ancak, kaynar suda bekletme sağlıklı bir yöntem değildir. Zira, bebek ürünleri hassastır ve sıcak suya dayanma aralıkları birbirinden farklıdır. Bu nedenle kaynar suda bekletilen bebek ürünlerinin deforme olma ihtimalleri yüksektir. Bu tür ürünleri sterilize etmek için kullanılabelecek en iyi yöntem buharlı sterilizatörlerdir. Buharlı sterilizatörler yaklaşık 5 dakika içerisinde nesneleri steril edebilir. Bu sayede zamandan tasarruf edeceğiniz gibi, bebek ürünlerini herhangi bir kimyasal madde kullanmadan %99.9 oranında zararlı mikroorganizmalardan arındırabilirsiniz.
Sterilizatör Modellerini İnceleyin
Steril Makinesi Nasıl Temizlenir?
Sterilazatörler de tüm elektronik ürünlerde olduğu gibi periyodik olarak temizlenmek zorundadır. Sterilazatörler, buharla temizleme işlemi uyguladığı için, markası ne olursa olsun, belirli bir kullanımın ardından alt tabakasında kireçlenme meydana gelmektedir. Bu durum üründe kullanılan sudan bağımsız olarak oluşmaktadır. İçme suyu da kullansanız, arıtma suyu da kullansanız belirli bir kullanımın ardından ürünün alt kısmında kireçlenme oluşabilmektedir. Sterilizatör cihazlarının kendisi sterilize etmek için, bebek ürünlerinde kullanıma uygun olan kireç temizleyici ürünlerinden yararlanabilirsiniz. Eğer elinizin altında böyle bir ürün yoksa, sirkeli su yardımıyla ürünü temizlemeniz mümkündür. Bunun için, sirkeli suyu cihaza koymanız ve boş bir şekilde çalıştırmanız yeterli olacaktır. Genelde, temizleme işleminin haftada bir tekrarlanması yeterli olacaktır. Ancak ihtiyaç dahilinde, istenildiği zaman sterilizatör makineleri sterilize edilebilir.
Sterilizatör Nasıl Bir Kullanım Kolaylığı Sağlar?
Sterilizatörlerin en önemli kullanım kolaylıkları yüksek hijyen ve pratik kullanımdır. Sterilizatörler genelde iki ya da üç parçadan oluşur ve bu sayede mutfakta oldukça az bir yer kaplar. Öte yandan, pratik kullanıma uygun olduğu için, istenildiği zaman kolayca rafa kaldırılabilir. Ergonomik tasarımlara sahip buharli sterilizatör modelleri, için mutfağınızda az yer kaplayacak , istenildiği zamanda ise kolaylıkla kaldırılabilecektir. ayrılabilir tasarımları ile kolayca paketlenebilir ve tatillerde dahi hızlıca kullanıma uygun hâle gelir. Bazı sterilizatör cihazları, geniş iç dizaynları sayesinde aynı anda birden fazla ürünü sterilize etmenize imkân verir. Buna ek olarak, ürünlerde yer alan mini raflar sayesinde küçük parçalı nesneleri dahi sterilize edebilirsiniz.
Sterilizatörlerin Fonksiyonları Nelerdir?
Sterilzatörlerin fonksiyonları modelden modele değişiklik gösterir. Birçok sterilizatör cihazında çalışma süresi ayarlama fonksiyonu bulunmaktadır. Cihazlar, süreleri dolduğunda otomatik olarak kapanır. Mikrodalga fırında kullanıma uygun sterilizatör modelleri de pek çok ebeveyn tarafından tercih edilmektedir. Öte yandan bazı sterilizatör modellerinde kurutma fonksiyonu da yer almaktadır. Bu sayede, kullanım sonrasında ürünün kapağını açmadığınız takdirde 6 – 12 saat boyunca steril tutma imkânı sunar. Dünyaca ünlü bazı sterilizatör modellerinde, sterilizasyon fonksiyonunun dışında; buharlı pişirme, suy ya da mama ısıtma gibi özellikler de yer almaktadır. Bu tür ürünlerin içinde yer alan özel pişirme kapları sayesinde sebze ve etleri buharda kolayca pişirebilirsiniz. Satın almayı düşündüğünüz sterilizatörün sahip olduğu fonksiyonları öğrenmek için kullanım talimatını okumanızı öneririm.
Sterilizatör Cihazlarında Hangi Bebek Ürünleri Sterilize Edilebilir?
Sterilizatör cihazları yardımıyla; bebeğinizin ya da çocuğunuzun ağzına temas eden, metal ve kumaş ürünler hariç tüm nesneleri sterilize edebilirsiniz. Bunun yanı sıra, bebek gelişiminde annelerin kullanmakta olduğu göğüs ucu koruyucu ve göğüs kalkanı gibi ürünler de sterilizatör cihazları yardımıyla temizlenebilmektedir. Sterilizatör cihazlarında temizleyebileceğiniz bazı bebek ve anne ürünleri aşağıdaki gibidir;
- Cam Biberon
- Polipropilen Biberon
- Kauçuk emzik
- Silikon Emzik
- Tabak
Plastik Kaşık - Alıştırma Bardakları
- Göğüs Pompası Parçaları
- Göğüs Ucu Koruyucu Kelebek
- Göğüs Kalkanı
İlginizi Çekebilir: Silver Cross Wayfarer Bebek Arabası Sadece Joker’de!
Makalemizi Faydalı Buldunuz Mu?
Aşağıdaki yıldızlara tıklayarak oyunuzu verin.
Makalemiz okuyucumuzun oyuyla 5 üzerinden puan almıştır.
Beklentilerinizi Karşılayamadığımız için Üzgünüz 🙁
Makalemizi geliştirmemize yardımcı olun!
Geri bildiriminiz için teşekkür ederiz.!
Aşağıdaki formu doldurarak, makalemizle ilgili sorularınızı yazarımıza iletebilirsiniz. Toplam yorum sayısı: 0